„A když jezdci při plnění disciplíny klobouk z hlavy spadne, může to pro něj znamenat trest – třeba i v tekuté podobě směrem k naší tribuně," hlásil s úsměvem v sobotu po poledni do mikrofonu jeden z moderátorů klání Boris Keka.

V aréně právě nejlepší kovbojové nejen z České republiky soutěžili v ranch ropingu. Jejich cílem bylo oddělit jedno z telat, která mají tendenci zůstávat ve skupině, od stáda a chytit pohybující se zvíře do lasa. To vše se musí stihnout v časovém limitu jedné minuty.

„Zatím se moc nedaří, ale jel jsem jenom jedno laso, tak uvidím, budou i další soutěže. Docela si věřím na team roping (týmové lasování telete – pozn. autorky), která bude až na konci," zhodnotil plynulou češtinou Peter Dobeš z Nemšové u slovenského Trenčína. Jedno kolo seriálu závodů se konalo také právě u nich, v aréně asi deset kilometrů za hranicí.

Než se areál s písčitým podkladem připravil na další disciplínu, diváci se zabavili bohatým doprovodným programem. Dopoledne měli možnost nakoupit na farmářském trhu, po celý den ochutnávali speciality místní steakové restaurace, svezli se vozem taženým koňmi a ti nejmenší třeba krmili ovce a kozy nebo dováděli ve skákacím hradu.

Nakonec slunné odpoledne potěšilo návštěvníky nejen z blízkého okolí. „Nejvíc se mi líbí, že je to akce v přírodě, okolo koně, krávy, příjemná atmosféra, produkty z Vysočiny," pověděla Miroslava Kuprová Stodůlková z Prahy--východ. Pochází z Vysočiny, o závodech se dozvěděla na návštěvě u příbuzných a do Mitrovského dvora doprovázela čtyři malé slečny.

„Koupily jsme si perníčky a marcipán a náušnice a podkovy. A mně se nejvíc líbí ty koně s kočárem. A já už jsem na koni jednou jela. A já ještě nikdy. A já už dvakrát. A moje sestra ještě víckrát," předháněly se v odpovídání Lada a Kristýna Kuprovy a Katka a Monika Kolouškovy.