„U nás mají babetu snad v každé chalupě. Já jsem si ji nakonec také koupil. Jezdí na ní mladí i staří," prohlásil sedmdesátiletý František Adámek z Chlumětína. „Původně byly v dědině jen čtyři babety, teď už jich tam je pětatřicet," doplnil jej další chlumětínský obyvatel Jiří Horák.

Náklonnost k legendárnímu mopedu značky Babetta vyráběnému v sedmdesátých letech minulého století v tehdejším Československu došla v malé vesničce na Žďársku dokonce tak daleko, že v roce 2013 byl založen spolek vyznavačů dvoukolových „žihadel" nazvaný Babettaklan. Letos pořádali jeho členové čtvrtý ročník setkání příznivců motocyklů nazvaný Babetta Free Style.

„Chtěli jsme se prostě společně projet na babetách. Takto to před čtyřmi lety začalo. Poprvé vyjelo na spanilou jízdu tak dvacet strojů, letos už jich bylo přes padesát. Jelo se z Chlumětína přes Herálec, Kadov, Sněžné a Svratku zpět do místa startu," uvedl Jiří Horák, který je mimo jiné i jedním ze zakládajících členů chlumětínského Babettaklanu.

„Babety jsou pekelné stroje, moc nežerou a pořád jedou," pochválil dobré vlastnosti jednostopého vozidla chlumětínský chalupář a další z členů Babettaklanu Slávek Jindra.

Původně uvažovali organizátoři také o možnosti zápisu do České knihy rekordů. Počet majitelů babet, kteří se účastnili setkání v Chlumětíně, byl totiž opravdu úctyhodný. „Druhý největší sraz se konal v Brně a tam měli babet o něco méně. Zápis do knihy rekordů jsme ale nakonec zamítli, protože to je docela drahé. Pelhřimovská agentura Dobrý den pošle komisaře, který má dostat pět tisíc korun. A může poslat i několik komisařů. Navíc samotný zápis stojí deset tisíc korun. Na to my nemáme," postěžoval si Jiří Horák.

Spanilou jízdou ale chlumětínský Babetta Free Style nekončil. „Po ní se konalo závodní odpoledne s jízdou zručnosti, rychlostní jízdou, hodem kamenem a dalšími soutěžemi. A následovala i taneční zábava," popsal Jiří Horák.

Do Chlumětína se sjeli milovníci jednostopých vozidel z celé republiky. Někteří z větší, jiní z menší dálky. „Přijeli jsme už podruhé, byli jsme tu už vloni. Tentokrát jsme jen čtyři, většinou nás jezdí šest. Na tyto srazy jezdíme rádi, ale vyrážíme i jinam, s babetou se dá dojet kamkoliv," vyjádřil se Libor Vávra z Věstínku. „Před dvěma lety jsme na babetách byli u Černého moře. Jeli jsme tam sedmnáct dní a bylo to dost náročné, hlavně pro sedací ústrojí," dodal s úsměvem Libor Vávra.

Velký ohlas u účastníků Babetta Free Style měly i připravené soutěže. „Já jsem se hlásil do všech, organizátoři připravili skvělé ceny, například náhradní díly na babetu, ty se vždycky hodí," řekl Tomáš Gregor z Věstínku.