„Moc jsem se na to těšil, jezdíval jsem doposud pravidelně plavat do Žďáru nad Sázavou, a tak jsem hrozně rád, že budu mít bazén takříkajíc hned za rohem," řekl Karel Novotný z Nového Města s tím, že má trochu strach, že v bazénu bude pořád plno.

„Bavil jsem se se známými i se sousedy a všichni si plánují, že tam budou chodit. V Novém Městě byli lidé vždycky sportovněji založeni než například ve Žďáře. Trochu mě mrzí, že ranní plavání bude jen v úterý a ve čtvrtek, chystal jsem se právě na něj. Podle mých zkušeností ze Žďáru bývá v časných ranních hodinách v bazénu nejméně plavců," dodal Karel Novotný.

První návštěvníci

Jako první se do nové budovy přišli podívat žáci mateřských a základních škol. Chodili s průvodkyní, která měla připravené pohádkové vypravování.

„Děti si pak nasucho zaplavaly okolo bazénu, aby viděly, jak je velký. Jsem opravdu nadšená, je to moc hezké. Voňavá a čistá novostavba s krásnými bazény. Děti byly taky nadšené, nejraději by hned šly do vody," vyjádřila se Zuzana Solařová, učitelka druhé základní školy v Novém Městě na Moravě, která bude na jaře městské lázně pravidelně navštěvovat se svými svěřenci v rámci plaveckého výcviku.

„Kdo se chce koupat, najde tam všechno. Je tam bazén, jsou tam sauny, bufet, prostor na odpočinek a další. Určitě není potřeba mít všude tobogany. A kdo chce něco víc, tak ať si jede o kousek dál," doplnila Solařová.

Slavnostní otevření se neobešlo bez doprovodného programu, o který se postarali žáci novoměstské umělecké školy a zpěvák Marek Ztracený.

Část novoměstské veřejnosti si ale otestovala plavání v bazénech ještě před slavnostním otevřením. „Byl jsem tam s členy našeho atletického oddílu už v pondělí, měli jsme možnost si jít lázně vyzkoušet. Trochu mě zklamaly skříňky na oblečení, připadají mi malé, v zimě asi bude problém do nich uložit kabáty a boty. Ale jinak to bylo skvělé. Voda byla úžasná a je výborné, že je tam i slaná," řekl Petr Hubáček, trenér novoměstského atletického oddílu. Atleti z Nového Města na Moravě si v městských lázních měli možnost vyzkoušet také posilovací stroje ve fitness a saunový svět.

„Jeden z posilovacích strojů nás moc nenadchl, ale ty ostatní byly v pohodě. Otestovali jsme je všichni, bylo nás tam asi dvacet, dalších deset plavalo v bazénu. Sauna byla také skvělá a velmi příjemná byla i Kneippova lázeň. Určitě budeme lázně pravidelně využívat," nechal se slyšet trenér novoměstských atletů Petr Hubáček.

Konečná cena za stavbu Městských lázní v Novém Městě na Moravě nepřesáhla 99 milionů korun. Na jejich vybudování využilo město úvěr. Z původně plánovaných 50 milionů se částka půjčky sníží na konečných 40 milionů.

Lázně, jejichž kapacita je 250 lidí, provozuje městská společnost Novoměstské služby. Ta má 17 zaměstnanců. Radnice počítá i s tím, že bude dvěma miliony ročně provoz městských lázní dotovat. Vybrané vstupné na chod vodního centra stačit nebude. Roční provoz bude stát zhruba 11 milionů korun.

Městské lázně mají několik částí. Základem je bazénová hala s plaveckým, relaxačním a dětským bazénem.

Další, neméně důležitou částí městských lázní je saunový svět, který zahrnuje tři druhy saun finskou, aroma a parní. Doplňuje je i takzvaný Kneipův chodník, což je vodoléčebná a relaxační procedura založená na střídání teplé a studené vody.

Městské lázně nabízí i fitness centrum s běžeckými trenažéry, cyklotrenažéry, eliptickými a veslovacími trenažéry, posilovacími lavicemi, sety jednoručních a vzpěračských činek a dalších cvičicích pomůcek.