„Jsme rádi, že se nám podařilo sehnat šest bezpečnostních asistentů, tak jak jsme si předsevzali. Původně jsme si mysleli, že to bude finální stav, nicméně stále nás trápí přechod na ulici Santiniho, ten se nám zatím obsadit nepodařilo,“ posteskl si žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

Každý ze stávajících asistentů, které radnice verbuje z řad seniorů, si hlídá „svůj vlastní“ přechod. „Chodí většinou k přechodům, které mají v blízkosti svého bydliště. Nemůžeme po nich chtít, aby cestovali přes půlku města a tam pak hodinu hlídkovali u přechodu,“ podotkl Zdeněk Navrátil.

Právě tato úvaha vedla žďárskou radnici k tomu, aby navýšila počet bezpečnostních asistentů. Těch bude nakonec sedm. Záleží ovšem na tom, zda se podaří pro tuto práci získat dalšího dobrovolníka.

„Stále hledáme. Na posledním setkání s občany jsme se začali dokonce s jedním z přítomných domlouvat. Víme o něm, že je stále poměrně aktivní. Tak uvidíme, třeba se nám ho podaří přemluvit. Říkal, že si sám na to netroufne, ale že se pokusí sehnat si parťáka, že by se o práci podělili,“ prozradil s úsměvem Zdeněk Navrátil.

Bezpečnostní asistenti hlídkují ve Žďáře nad Sázavou každé ráno v pracovní dny u přechodů v ulicích Brodská, Revoluční a Studentská a dále také u tří přechodů na ulici Neumannova – před gymnáziem, u autobusové zastávky a u křižovatky s ulicí Wolkerovou.

Malý Jirka z babyboxu je nyní v péči lékařů.
Chlapeček z babyboxu se jmenuje Jiří, po krajském hejtmanovi