„Ústavní soud a následně parlament nás donutil pozměnit vyhlášku týkající se nočního klidu. O výjimku už není možné žádat radu města tak, jak tomu bylo dříve, ale musí to být řešeno vyhláškou. Takže jsme novou vyhlášku přijali a jsou v ní vyjmenovány všechny tradiční akce města i jeho místních částí, o kterých víme, a které jsou pro místní důležité," potvrdil starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

V nové vyhlášce se tak vedle velkolepých městských slavností Nova Civitas nebo Novoměstského Slunohraní objevují i menší, tradiční vesnické akce, jako například taneční zábavy pod širým nebem, fotbalová utkání nebo pouťové výlety. „Museli jsme do ní zapracovat také sportovní akce, jako je biatlonové mistrovství, Světový pohár horských kol a podobně. Celkem v ní je obsaženo pětadvacet akcí," doplnil Michal Šmarda.

V době konání jednotlivých akcí je v Novém Městě na Moravě a v jeho místních částech začátek nočního klidu posunut až na druhou hodinu ranní. „Původně jsme navrhovali prodloužit čas začátku nočního klidu až na čtyři hodiny ráno. Nicméně konzervativní část zastupitelstva města měla na věc jiný názor, a proto bylo nakonec odhlasováno, že konec akcí bude ve dvě hodiny," podotkl Michal Šmarda.

V tuto chvíli není ale jasné, jak dlouhou bude mít nová vyhláška platnost. „Dá se předpokládat, že bude muset být novelizována v návaznosti na nějakou zapomenutou nebo novou akci. Jestliže budeme chtít založit nějakou novou tradici, musíme vyhlášku změnit. Pořadatelé to nyní mají o to těžší. Pokud chtějí nějakou akci uspořádat, musí být zapracována do vyhlášky," řekl novoměstský starosta Šmarda.

Nová vyhláška stejně jako novela zákona o přestupcích se ale podle slov vedení města týká pouze venkovních akcí. „Neznamená to, že když je noční klid, musí se zavírat restaurace a podobně. A ani v případě venkovních akcí neplatí, že lidé musí ve dvě hodiny jít okamžitě domů. Jenom nesmí být hluční a rušit noční klid," upokojil ty, kteří mají nejraději aktivitu v pozdních nočních hodinách, Michal Šmarda.