„Žádné novinky nechystáme. Domníváme se, že po rekonstrukci náměstí v roce 2010, kdy bylo osvětlení kompletně vyměněno, to není potřeba. Pouze jsme loni opravili či nahradili světla, která byla poškozená. To nás vyšlo řádově na desítky tisíc korun,“ uvedl Karel Pačiska, starosta Bystřice nad Pernštejnem. V nejbližších dnech bude podle něj do centra města dovezen a následně i ozdoben vánoční strom. Další tři stromy se pak ještě zdobí na jiných místech v Bystřici.

Nečekané výdaje související s umístěním vánočního stromu na Náměstí tento rok zaskočily vedení Velkého Meziříčí. Jáma, do níž bývá dřevina upevňována, byla podle verdiktu statika v nevyhovujícím stavu a volala po okamžité opravě. „Ta už je naštěstí hotová a vyšla nás na 117 tisíc korun. Jedná se o velký výdaj, takže žádné další osvětlení, ozdoby a dekorace už pro letošek pořizovat určitě nebudeme,“ vysvětlil meziříčský starosta Josef Komínek.

Přibližně desítky tisíc korun vynakládají na adventní výzdobu ve Velké Bíteši. „Základní vybavení máme již stabilně nakoupené, takže se potom spíš dělají už pouze drobné opravy a výměny,“ podotkl Tomáš Kučera, velkobítešský místostarosta. V současné době probíhá výzdoba světel v ulicích a příští týden by měli Bítešští již zdobit strom a chystat se na jeho slavnostní rozsvěcení. To se uskuteční v neděli 3. prosince.

Premiérovou ztrátu zaznamenali ve víkendovém 10. kole Krajské ligy hokejisté Velkého Meziříčí (v modrém), když doma zdolali Uherský Ostroh 6:5 až po prodloužení. Nyní je ve šlágru kola čekají vedoucí Boskovice.
Šedesát minut nestačilo. Hokejisté Meziříčí i Bíteše rozhodli o výhře

Ani ve Žďáře nad Sázavou do novinek v oblasti vánočních světel a výzdoby letos investovat neplánují. „Myslím, že osvětlení ve městě je jednoduché, vkusné a naprosto dostačující,“ prohlásil žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

Vyzdobené domy v centru, ozdoby na lampách při hlavních tazích městem i tradiční vánoční strom budou mimo jiné k vidění i v Novém Městě na Moravě. „Světelné dekorace prošly klasickou obnovou, nic dalšího jsme nepořizovali. Jedinou novinkou je pro letošek zvonička, kterou umístíme na Vratislavově náměstí,“ přiblížil Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě. Když si někdo přijde zazvonit, měl by pak mít půl roku štěstí. A po půl roce si může přijít zacinkat znovu. Dřevěná stavba bude zhruba čtyři a půl metru vysoká. V současné době s její výrobou finišují budoucí tesaři Střední odborné školy Nové Město na Moravě.

Tomáš Ouředníček.
V Meziříčí naposled ukážou dakarský speciál

Dva baňkami vyzdobené vánoční stromky plánují ve Svratce - k vidění budou na obou svrateckých náměstích, kde nechybí ani stylové vánoční osvětlení. „V první adventní neděli pak budeme strom slavnostně rozsvěcet, vystoupí místní děti, bude se zpívat…,“ nastínil program František Mládek, starosta Svratky.