„Vloni to bylo o něco horší, byla mírnější zima, která způsobila, že populace listokaze byla větší než obvykle. Myslela jsem si, že se u nás letos listokaz neobjeví, ale máme ho na zahrádce zase. Vloni nám ožral skoro všechno. Jako by nestačilo, že nám úrodu ničí slimáci,“ postěžovala si Marie Ondráčková z Nového Města na Moravě.

Listokaz je postrachem nejednoho zahrádkáře. Hnědozeleného brouka si lidé občas pletou s chroustem. Není divu, chroust obecný je jeho blízkým příbuzným. Listokaz je ale výrazně menší. „Před dvaceti lety se listokaz nevyskytoval na Žďársku tak hojně, jako je tomu dnes. Souvisí to s teplejším klimatem, dříve jeho larvy nepřežily zimu. Je to běžný zahradní škůdce. Jako všichni chrousti, i listokaz má tendenci se přemnožovat, najednou se jich objeví na zahradě stovky,“ potvrdil větší výskyt listokazů v poslední době zoolog ze Správy Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Petr Mückstein.

Nejvíce lidí zaznamenal sčítač na cyklostezce u Pilské nádrže ve Žďáře nad Sázavou.
Po čtyřech trasách za rok projelo a prošlo 356 tisíc lidí

Listokaz škodí hned dvakrát. Dospělý brouk si pochutnává na listech, květech a pupenech ostružin, růží, jabloní, třešní, hrušní a dalších stromů, keřů a rostlin. Samička pak v průběhu léta naklade do země vajíčka a larvy, které se z nich vylíhnou, se zase živí kořínky rostlin – jetele, trav či obilí.Ale nepohrdnou ani kořeny jahodníku.