„Silnice tady na běžný provoz není stavěná, třeba dimenzováním zatáčky a podobně. Zadruhé tu žijeme zhruba osmnáct let, a lidé zkrátka počítají s tím, že je ta ulice slepá," řekl za petiční výbor Václav Chlubna televizi Vysočina. Petici podepsalo osmatřicet lidí.

Slepé jako Kosinkova jsou všechny ulice ve čtvrti Vodojem, včetně páteřní Jamborovy ulice. Lidé jsou tam zvyklí na klid. Radní mají zase jasno v tom, že čtvrť, kam vede jen jeden vjezd, potřebuje další dopravní spojnici s městem.

„Teď jsme to zažili při opravě Novoměstské ulice, jak velké problémy uzavření jediného vjezdu způsobí," připomněl žďárský místostarosta Josef Klement.

Radní se teď zabývají variantami, jak další propojku s Vodojemem vést. Rozhodnuté ale zatím není nic. „Město si jenom nechalo zpracovat studii, jak řešit ulici Vodárenskou a její návaznost na ulici Neumannovu, aby bylo v budoucnu možné současnou ‚panelku' upravit na normální městskou komunikaci," uvedl starosta Zdeněk Navrátil.

„Už jsme od lidí dostali i další náměty, třeba vést propojku z Pelikánovy ulice. Vše se teprve musí prodiskutovat," dodal Klement.

Jednou z možností je i Kosinkovu ulici s Vodárenskou propojit, ale postavit tam mobilní zábrany. Ulice by tak byla průjezdná pouze v nutných případech: při uzavírkách, haváriích nebo pro potřeby integrovaného záchranného systému. Autoři petice tuto možnost neodmítají, ale mají obavy, zda může toto řešení vydržet jako trvalé. „Také by mohl za půl roku přijet autojeřáb, zábrany odvézt a auta tu začnou jezdit běžně. Kdyby byla nějaká záruka, myslím, že bych mohl mluvit i za ostatní občany, že by proti tomu nebyli," řekl Václav Chlubna.

Další možnost je napojit sídliště po hrázi Göttlerova rybníka v Neumannově ulici. Tyto pozemky jsou ale soukromé, jednání s majitelem město teprve čeká. I když řidiči hráz zneužívají a krátí si tam cestu i přes zákaz vjezdu. „Hráz nemá dostatečnou nosnost, proto jsme tam nemohli povolit ani dočasný průjezd při nedávné uzavírce v Novoměstské ulici," poukázal Luboš Koubek z odboru dopravy.

Slepá Kosinkova ulice v současné době končí „na mezi" nad bývalou úpravnou vody, odkud vede panelová cesta. V jejím směru by případná propojka vedla do Vodárenské ulice.

V petici obyvatelé Kosinkovy ulice také zdůrazňují, že vybudování silnice a chodníků tam zaplatili právě majitelé jednotlivých domů v ulici. I proto tedy považují záměr, co podle nich znehodnocuje bydlení v Kosinkově ulici, za krajně neetický.

Podle starosty Navrátila ale s tím, že by mohla být ulice průjezdná, museli budoucí obyvatelé počítat. „V té lokalitě byly původně navrženy bytové domy. Když budoucí obyvatelé získali od města souhlas, aby tam stavěli rodinné domy, tak souhlasili s tím, že tato ulice bude klasickou obousměrnou ulicí," řekl Navrátil. Navíc je podle něj případná propojka v souladu s územním plánem. Zástupce petentů s tím ale nesouhlasí, protože město v roce 2000 obyvatelům Kosinkovy ulice v dopise potvrdilo, že jejich ulice je v územním plánu navržená jako slepá.

O čtvrti Vodojem chtějí zástupci radnice diskutovat při setkáních s obyvateli. Rekonstrukce Vodárenské ulice bude závislá na penězích. Uskutečnit by se zřejmě mohla v roce 2018.