Finance na podzimní sadbu by rádi získali například v Bobrové na Novoměstsku, kde hodlají osázet oblast pod místní sokolovnou. „Na tuto myšlenku jsme došli již před pěti lety. Na počátku našeho počínání stála snaha o bezpečnější cestu do školy. Započali jsme velmi náročnou rekultivací bývalé skládky a rumiště, které bylo zarostlé, nevábné a hlavně pro všechny děti nebezpečné. Obec nechala vykácet náletové dřeviny a část lokality jsme již osázeli darovanými peckovinami. Rádi bychom zde společně se žáky, jejich rodiči a obyvateli naší obce vysadili další ovocné odrůdy," konstatovala reprezentantka projektu v Bobrové Jana Smažilová. Bobrovští plánují vysadit osmatřicet kusů dřevin, pomohla by jim částka ve výši 18 200 korun.

Soutěžní iniciativu projevili také ve Skleném u Žďáru, kde by nové dřeviny měly zkrášlit okolí rezervoáru vody a čistírny odpadních vod. „Naším záměrem je vysadit přibližně čtyřicet stromů. Z estetického hlediska pomohou lépe začlenit vodohospodářské stavby do okolní krajiny. Zvolili jsme jasany a javory, které ve Žďárských vrších patří mezi původní druhy," uvedl zástupce nominace ze Skleného Josef Kopečný. Projektu by pomohla částka 28 tisíc korun.

Kampaň Stromy místo letáků pořádá Nadace Partnerství a společnost Makro. Jejím cílem je motivovat zákazníky k odběru elektronických letáků místo klasických papírových. „Za každého zákazníka nově odebírajícího elektronickou verzi letáků, věnovala naše společnost pro Nadaci Partnerství dvacet korun," konstatovala za Makro Romana Nýdrle. Na oficiálním webu společnosti se také pořádá samotné hlasování. Potrvá až do 3. srpna. Peníze dostanou projekty s největším počtem hlasů.

O grant na výsadbu stromů bojuje celkem třináct projektů ze sedmi krajů. „Při výběru soutěžních projektů jsme kladli důraz na to, aby výsadby obsahovaly pouze domácí druhy dřevin. Mezi důležitá kritéria patřilo také plánované zapojení místních obyvatel do sázení. Pouze tak mohou získat ke stromům bližší vztah," říká koordinátorka grantů Zuzana Šeptunová z Nadace Partnerství. Podle jejího názoru u zájemců o výsadbu přetrvává velký zájem o ovocné aleje podél polních cest a malé obecní sady. Navrací totiž krajině její původní podobu, oživují ji, zkrášlují a zároveň nabízí lidem plody k utrhnutí.

Iniciativa Stromy místo letáků úspěšně funguje již šestým rokem. V Česku se podařilo vysadit již 1 165 stromů a 197 keřů.

Jak hlasovat?

O finance na výsadbu stromů soutěží 13 projektů ze 7 krajů.

Na webových stránkách www.makro.cz najdete seznam projektů, pro které můžete v letošním roce hlasovat. Hlasovat je možné pouze pro jeden vybraný projekt. Pro hlasování zadáte váš e-mail, na který bude zaslán e-mail s výzvou k potvrzení hlasování. Pro dokončení hlasování je nutné kliknout na odkaz uvedený v zaslaném e-mailu. Soutěž trvá do 3. srpna. Peníze dostanou projekty s největším počtem hlasů.