Ovšem jen do chvíle, než na dotaz „Co cítíš" odpověděla Sirael: „Rum". Načež alchymista Scotta musel vzteklého Rudolfa uklidňovat elixírem a leštidlem z domácího vepřového sádla. Trubadúr pak zahrál ke zpěvu dvou verzí „Tady je tesař, klempíř, zedník …", což se pak pravidelně opakovalo i v průvodu obcí. Přestože Golem žhavil červené oči a kouřil po celé obci, skupina Eskymáků imigrantů své kožíšky nesundala. Hned se přizpůsobili a v iglú se zahříval Eskymák, co slivovici začal mít rád. Krásné Eskymačky darovaly místním severské ryby, a pro Golema tu nejobrovitější vypustily do obecní nádrže Františkovy lázně, což značně vystrašilo starostu Františka.

Tučňáci se pochlubili již v Pikárci oplozeným vejcem a před aktivními veterináři, hledající nakažené slepice a ptáky, musel jejich mládě ochránit lední medvěd, který taktéž přimigroval s Eskymáky. Veterináři vyšetřovali nejen ochmýřenou kůži, ale i lidi na hrudi. Starostovi diagnostikovali housera a slípku, která v obci rozšířila ptačí chřipku. Pásku zajišťující nakažené chovy strhávala skupina s televizním týmem speciálního dílu Výměna manželek. Reality show v každém domě vyvolávala obrovské emoce se zoufalstvím a pláčem dětí či spory dospělých, proti kterým je televizní seriál jen slabým odvarem.

Tradiční pikáreckou masku „holiči" oživil pojízdný Lazebnický salon, který původní řemeslo doplnil i lůžkovou depilací na připojeném vleku. Mladící byli zřejmě voliči Zelených, protože prosazovali, že bobr patří do přírody, ale ukázky velikostí a tvaru depilací přesvědčily, že nejsou tak radikální. Zdarma stříhali dohola, dražší to bylo na Babiše či na Trumpa.

Moderní střihy odmítaly čarodějnice, zato si libovaly v úpravách nosu a jejich kostýmy zkrášlovali potkani, hadi a jiná havěť. Aby se domácí paničky dostaly na sraz čarodějnic, musely se naučit zaklínací formulku a správně obkročmo nasednout na hůl koštěte.

O osm set let mladší byla skupina dětí, hledající v každém domě školku. Krásně jednohlasně zdravily, zazpívaly a žádaly kačku na novou houpačku. Za paní učitelky převlečení pánové dokazovali při tělesné potřebě příslušnost k ženskému pohlaví vykasáním sukně a přičapnutím.

Místní turistický klub šlapců a jejich ženských protějšků, lákal nové členy slibem, že „v klubu nebudou sušit hubu". Korzováním „získají v zdravém těle zdravého ducha, takže nebudou potřebovat lapiducha".

Ten by nepomohl ani skupině znetvořených dětských zombie. Průvod vedli stárkové s Bobrůvankou a doplňovali další jednotlivci s diváky. Velká část došla večer do cíle v kulturním domě na pokračování za dozoru 333cm vysokého Golema u pódia. Děvčata se o půlnoci rozutekla po vyhlášení císaře Rudolfa II. o právu na první noc.

PETR BROŽA


I vy můžete přispět do svých novin! Podělte se s ostatními čtenáři Žďárského deníku a týdeníku Vysočina o cokoliv, co vás ve vašem okolí zaujalo, překvapilo, potěšilo, nebo naopak rozzlobilo. Můžete do redakce posílat texty i fotografie z nejrůznějších akcí a událostí. Otištěny budou ve čtenářské rubrice U nás doma ve Žďárském deníku a týdeníku Vysočina. Pište na e-mail: redakce.zdarsky@denik.cz