Zahradní terapie nabízí znevýhodněným osobám bližší kontakt s přírodou, usnadňuje jejich začleňování do společnosti a podporuje jejich aktivní život. „Jde zatím o největší projekt, jaký Chaloupky ve své historii realizovaly. Chtěl bych proto poděkovat všem, kdo se na něm podíleli," uvedl ředitel organizace Josef Zetěk.

Chaloupky se dlouhodobě věnují programům s ekologickou a přírodovědnou tématikou. Zahrada, která nyní doplňuje spektrum nabízených služeb, nabízí kromě příjemného přírodního prostředí také nezbytné zázemí a to včetně učeben v přilehlé budově. Klienti v zahradě najdou řadu herních a didaktických prvků inspirovaných okolní krajinou přírodního parku Balinské údolí. Celý areál je bezbariérový.

Zahradní terapie vychází z metod a postupů, které jsou v zahraničí již běžně využívány. „V České republice ale dosud nebyly příliš rozšířeny," vysvětlila význam projektu vedoucí balinského ekocentra Jana Audy. Ta za Skutek roku také převzala ocenění.

Anketu pravidelně vyhlašuje zastupitelstvo Kraje Vysočina. Lidé měli možnost nominovat aktivity, které v roce 2014 nejvíce přispěly k rozvoji regionu. O počinech fyzických osob letos hlasovala široká veřejnost, vítězné projekty právnických osob vybrala odborná porota.

Chaloupky v rámci svých programů nabízejí pro děti a dospělé pobyty v přírodě, pozorování rostlin a živočichů, krmení hospodářských zvířat na dětské farmě či rukodělné činnosti. Svým klientům se Chaloupky věnují na šesti pracovištích v Kraji Vysočina v Kněžicích, Velkém Meziříčí, Horní Krupé, Krátké, Balinách a Zašovicích.