Úklid odpadků na veřejných prostranstvích ve Žďáře nad Sázavou neprobíhá nahodile, ale podle domluvy s městským úřadem. „My máme poslední roky na starost stejná místa, kde je potřeba po zimě uklidit. Sbíráme tak odpadky mezi nádražím a podnikem Žďas, u výpadovky na Brno, na Libušíně a okolo Bránského rybníka,“ řekl Josef Soukal, koordinátor aktivity v Kolpingově díle.

První tréninky na MTB world cup v Novém Městě na Moravě.
Světový pohár uzavřel silnice

„Za ty roky, co se jarního uklízení účastníme, se nám podařilo několik neobvyklých nálezů. Jednou jsme našli na kraji lesa celý pytel vyloupaných plat od prášků na výrobu pervitinu. Jindy zase hromadu kůží z větších zvířat. A odhozená elektronika asi nikoho nepřekvapí,“ dodal Soukal.

Kolpingovo dílosdružuje Kolpingovy rodiny, což jsou pobočné spolky působící v rámci farností po celé České republice. Kolpingova rodina ve Žďáře nad Sázavou má 54 členů, kteří se podílejí na aktivitách určených především dětem a mládeže (zájmové kroužky, divadelní činnosti, volnočasové aktivity, letní tábor). Kolpingovo dílo se významně podílí na Pašijové hře Co se stalo s Ježíšem a na vánočním Živém betlémě na žďárském náměstí.

Letošní úklid žďárské Kolpingovo dílo rozšířilo o účast klientů Kontaktního a poradenského centra Spektrum. „Rozdali jsme pytle i mezi klienty, kteří si sami uklidili v blízkosti míst, kde žijí. A to ať už jde o stan, chatku nebo jiné místo. Věříme, že tak dojde nejenom k okamžité eliminaci odpadků, ale že zapojení lidé budou více dbát na udržování čistoty i během delšího období,“ vysvětlila Barbora Augustýnová, vedoucí centra.

K úklidu se Kolpingovo dílo ve Žďáře nad Sázavou nepřidalo v původním dubnovém termínu. „Protože tehdy tady u nás po ránu nasněžilo. Středeční den byl již slunečný a s podstatně vyššími teplotami,“ usmála se Barbora Augustýnová.

Za žďárské Kolpingovo dílo se do jarního úklidu zapojilo osm pracovníků a několik klientů. Akce Čistá Vysočina, ke které se hlásí tisíce dobrovolníků, se koná v rámci kampaně Den Země, který připadá na datum 22. dubna. Na Vysočině se letos sbíraly odpadky již po deváté.

Kolpingovo dílo české republiky z.s.
Aktivity Kolpingova díla České republiky, které sídlí ve Žďáře nad Sázavou, mají ve městě a v kraji Vysočina zažitou tradici. Kolpingovo dílo je zřizovatelem dvou středních škol (Biskupské gymnázium, Střední škola gastronomická A. Kolpinga), 25 let pracuje v kraji Vysočina v oblasti drogové prevence a to na primární, sekundární i terciální úrovní: Centrum primární prevence, Kontaktní a poradenské centrum v oblasti drogové problematiky, Terapeutická komunita Sejřek. Od roku 2015 provozuje i Adiktologickou ambulanci.

Dále je Kolpingovo dílo zřizovatelem Rodinného centra Srdíčko, které nabízí své služby rodičům a dětem ve Žďáře nad Sázavou a jeho služby se vzhledem k velké poptávce stále rozšiřují. Naposledy o Family Point a Senior Point ke konci roku 2015.

Mezi další specifické aktivity patří realizace sociálního výcviku FLASH a rodinné terapie psychosomatických poruch, jež jsou financovány z evropských strukturálních fondů.

Pro aktivity s dětmi Kolpingovo dílo také provozuje u Blanska rekreační zařízení Vyhlídka, které slouží Kolpingovým rodinám k pořádání soustředění a táborů, a ve školních měsících je využíváno množstvím základních škol jako prostor pro školy v přírodě. Pro osoby znevýhodněné na trhu práce jsme založili sociální podnik Kovoles o.p.s., který pracuje s osobami dlouhodobě nezaměstnanými a s osobami, které mají zkušenosti se závislostí.