VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kluci v akci vařili v Telecím

Telecí – Další díl divácky oblíbeného kulinářského pořadu Kluci v akci se natáčel ve Žďárských vrších. Významným svědkem snažení dvou hlavních protagonistů kuchařů a vytvoření pokrmů z našeho regionu byla slavná Lukasova nebo také Zpívající lípa v Telecím.

14.5.2010
SDÍLEJ:

Kuchaři Filip Sajler a Ondřej Slanina přijeli se svým kulinářským pořadem Kluci v akci vařit do Žďárských vrchů. A to přímo pod slavnou Lukasovu Zpívající lípu v Telecím. Foto: Helena Zelená Křížová

Kdyby prastarý strom mohl vyprávět, možná by poradil i jiné zajímavé recepty. Takhle se musela spoluautorka pořadu Maria Froydová spolehnout na pomoc mnohem mladších pamětníků.

„Tady pod Lukasovou lípou v Telecím budeme vařit hrachové karbanátky. Recept je ze staré kuchařky majitele Lukasovy lípy, pana Dvořáčka. K tomu si uděláme dobrý brambůrek s máslem a hlávkový salát. Pak nás čeká ryba, je to candát, protože i na Vysočině je spousta rybníků a dobré sladkovodní ryby. A další recept je místní, poradil nám ho pan starosta a jsou to bramborové placky z Vysočiny. Základem je bramborové těsto se škvarky a s uzeninou,“ uvedla před natáčením pořadu Kluci v akci Maria Froydová.

Námět na netradiční venkovní vaření pod stromy pochází od Marie Hruškové, která je autorkou knížek Památné stromy na Vysočině. Strom je podle ní symbol místa, kde se lidé potkávali. Pod stromy vyrůstajícími u chalup si mohli lidé posedět, popovídat, případně i pojíst.

Oba hlavní protagonisté, Filip Sajler i Ondřej Slanina, se na vaření venku opravdu těšili. „Vaření venku je nejlepší a je to mnohem příjemnější, než vevnitř. Jen nesmí být minus patnáct stupňů a sněžit,“ řekl s úsměvem Filip a Ondřej s pohledem upřeným na oblohu dodal: „Déšť nám nevadí, máme pláštěnky.“

Improvizace? Ne

Při vaření venku musí kluci občas trochu zaimprovizovat, protože podmínky pro tuto činnost nejsou vždy úplně ideální. Jinak ale improvizaci při vaření moc rádi nemají. „Jsem zastáncem toho, že bychom v kuchyni moc improvizovat neměli. Myslím si, že jsme malinko zapomněli, že tu jsou recepty, které jsou všude na světě tradiční a mají svoje postupy. Kuře na paprice má jasný recept. Segedin má taky jasný recept. Krajově se tato receptura může malinko lišit, ale základ musí být jasný. Taková ta improvizace a přehnaná fantazie v kuchyni je někdy spíš na škodu,“ myslí si Filip Sajler.

A jaký názor mají na místní hospůdky? „Místní hospůdky obcházíme, ale bohužel jen v málokteré můžeme ochutnat i místní speciality. Bylo by hezké, kdybychom opustili ty šílené jídelní lístky tlusté jako bible a raději bychom se podívali z okna, co je pro náš kraj přirozené. Kdyby na každém jídelním lístku byl utopenec, nakládaný hermelín, nějaká dobrá paštika, dvě polívky, nějaké hotovky a jednoduché minutky a jako dezert lívance a koláč s drobenkou a dali bychom si na těchto deseti nebo patnácti jídlech opravdu záležet, tak by to bylo pro českou gastronomii mnohem šťastnější,“ nechal se slyšet Filip Sajler.

A Ondřej souhlasně dodal: „Je hrozné, když přijedete do Krkonoš, vlezete do hospody a oni vám jako místní specialitu nabídnou žraloka zapečeného s banánem.“

A kdy bude možné díl kulinářského pořadu Kluci v akci natočený pod Lukasovou lípou vidět v televizi? Počkejte si na konec května.

HELENA ZELENÁ KŘÍŽOVÁ

14.5.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V dohledné době se ve Svratce chtějí zaměřit spíše na drobnější akce. „Je stále co dělat i budovat. Chuť by byla, jenom ty penízky mnohdy schází,“ říká starosta Svratka František Mládek.

Školku necháme rozšířit přes prázdniny, říká svratecký starosta

Žďár nad Sázavou - Druhý z letošních šesti žďárských farmářských trhů se v sobotu dopoledne uskutečnil na náměstí Republiky. Od osmé hodiny ranní mohli návštěvníci vybírat především mezi zemědělskými a potravinářskými produkty z regionu. "Koupil jsem si p
19

Nákup na farmářském trhu? Pivo, chleba a sekaná

Sdružení krajina vystavuje v zámeckém muzeu

Žďár nad Sázavou - Až do konce letošního srpna je zájemcům k dispozici nová výstava Lidé pro přírodu. Návštěvníky čeká v inventoriu žďárského zámeckého Muzea nové generace interaktivní expozice.

Blahodárné prameny dokážou vyléčit nemoci a jsou inspirací umělcům

Vysočina  – Žíznivému doušek vody, unavenému odpočinutí, znavenému horkem chladivé osvěžení – to vše mohou nabídnout studánky, které k Vysočině neodmyslitelně patří. Některým z nich jsou přisuzovány magické a léčivé účinky, lidé je od nepaměti vyhledávali a chránili. A velké pozornosti se studánky těší dodnes.

Bouřky na Žďársku lámaly stromy, hasiči nevěděli, kam vyjet dříve

Žďársko – U pěti desítek událostí zasahovali v průběhu čtvrtečního večera až do pátečního rána hasiči na Žďársku v souvislosti s bouřkami doprovázenými silným větrem, který vyvracel stromy. Podívejte se na video u článku.

Po bouřkách se silnými nárazy větru zůstala denní maxima pod třicítkou

Dukovany – V pátek 23. června nebyly na Vysočině na rozdíl od předcházejících dnů tropické teploty zaznamenány na žádné stanici, denní maxima zůstala pod hranicí 30 stupňů Celsia. Meteorology naopak zaujaly nárazy větru, který provázel bouřky přecházející regionem ze čtvrtka na pátek.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies