„Klikací rozpočet je nástrojem, kde každý, kdo má zájem dozvědět se o hospodaření města více, získá jednoduchou formou informace. O hospodaření a o tom, jak se vyvíjí rozpočet a jeho plnění. Dává odpověď na otázky, kam jsou finanční prostředky směřovány," informoval starosta Žďáru nad Sázavou Zdeněk Navrátil.

Tento způsob zveřejňování příjmů a výdajů města je podle vedení žďárské radnice dalším krokem ke zvýšení transparentnosti hospodaření. Lidem je k dispozici na internetových stránkách Žďáru, v sekci nazvané Hospodaření města.

Klikací nebo také rozklikávací rozpočet je moderní způsob, jak obyvatele srozumitelně informovat o nakládání s veřejnými penězi. Člení se do několika úrovní, přičemž pomocí jednoduché webové aplikace se lze dostat od souhrnných výdajů přes investice a opravy až třeba po náklady na pohřebnictví vždy s krátkým vysvětlením položky.

Data z ekonomického systému městského úřadu jsou do rozpočtu importována jednou týdně. „Jsou přebírána z účetnictví města a pravidelně se aktualizují. Rozpočet je rozdělen na část příjmovou a část výdajovou. Umožňuje pohled přes položky příjmové a výdajové, dále můžeme vidět přehled dodavatelů města, mezi nimiž jsou zařazeny i příspěvkové organizace se svým příspěvkem," sdělila Jitka Vácová, vedoucí finančního odboru žďárské radnice. „Klikací rozpočet umožňuje přehled příjmů a výdajů i za roky předchozí," dodala Vácová.

O pořízení klikacího rozpočtu uvažovalo vedení Žďáru již v roce 2013. Pokoušelo se na něj získat dotaci s tím, že jej začne připravovat na podzim roku 2014. Projekt podpořen nebyl, ale i tak Žďárští začali vybírat dodavatele. Finanční podpora byla městu přiznána na jaře 2015, poté začaly práce na přípravě klikacího rozpočtu. Od července do října loňského roku pak probíhalo testování importu dat do rozpočtu, v listopadu byl spuštěn jeho provoz. V lednu byla do systému načtena zpětně i data za rok 2014.

Klikací rozpočet je z pětaosmdesáti procent financován z dotace z integrovaného operačního programu a z patnácti procent z rozpočtu města. „Pořízení aplikace a vytvoření importního modulu stálo celkem 61 710 korun. Roční provoz klikacího rozpočtu vyjde město přibližně na 9 500 korun," doplnil Navrátil.

Už od konce roku 2012 klikací rozpočet používají v Novém Městě na Moravě tam ho uvedli do provozu jako první v České republice.