„Přihlásili jsme se už potřetí. Ani jednou jsme nevyhráli, ale dostali jsme symbolické ocenění, jeho předání bylo pro naše klienty velkým zážitkem,“ uvedla sociální pracovnice Centra Zdislava Marie Hrnčířová.

V jedenáctém ročníku mezinárodního filmového festivalu Mental Power soutěžilo celkem sedmnáct filmů. „V každém z nich museli hrát lidé s mentálním postižením. Nám s filmem pomáhali studenti novoměstského gymnázia, natáčení bylo velice náročné,“ řekla ředitelka Centra Zdislavy Hana Janů.

V rolích herců se představilo devět klientů denního stacionáře. „Film se jmenoval Indiánem a byl o mladém muži, který vždycky toužil poznat život indiánů. Našetřil si peníze a rozhodl se, že se za nimi vydá. Nakonec se mezi ně dostal a byl to pro něj neopakovatelný zážitek,“ popsala děj filmového snímku sociální pracovnice Zdislavy Michaela Janů.

Přestože byl film dlouhý pouze osmnáct minut, celé natáčení trvalo mnohonásobně déle. „Po dobu půl roku se točilo každý pátek asi tři hodiny. A k tomu je třeba připočítat i čas na výrobu kulis, ty byly plně v režii klientů denního stacionáře a sociálních pracovnic,“ poznamenala Hana Janů.

Městský úřad Žďár nad Sázavou pořádal už pátý ročník vzdělávací akce S lesníkem do lesa, potřetí se k organizaci připojilo vedení firmy Kinský Žďár, a.s. a Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů Brno.
OBRAZEM: Lesníci se žďárskými školáky zasadili stromy

Slavnostní vyhlášení výsledků filmového festivalu, které se uskutečnilo v Praze, si klienti Zdislavy nemohli nechat ujít. „Cestovali jsme vlakem, byla to pro ně úplně nová zkušenost. V Praze jsme se stavili na společný oběd a pak už jsme spěchali na místo. Měli jsme čas podívat se i na některé další filmy, nejvíce nás zaujal vítězný snímek, který se jmenoval Tomáš,“ sdělila Michaela Janů.

Mezi těmi, kteří se do Prahy z Nového Města na Moravě vydali, byla i Anička Chrástová z Bobrové, která novoměstský denní stacionář navštěvuje třikrát týdně.

„Bylo ta tam moc pěkné, líbily se mi filmy, které tam promítali. Nejvíce pohádka o králi a princezně,“ popsala devětadvacetiletá Anička Chrástová, která si ve filmu Indiánem „střihla“ trojroli letušky, maminky hlavního hrdiny a prodavačky.

Ačkoliv novoměstský film nevyhrál, klienti Zdislavy byli přesto pozváni na pódium, aby se ostatním účastníkům slavnosti představili. „Všichni byli velice spontánní, když vystoupili na pódium, bez rozpaků se představili, řekli odkud jsou a popovídali o filmu,“ pochválila klienty a zároveň herce v jedné osobě Hana Janů.

Jestli bude Centrum Zdislava v podobných aktivitách pokračovat, není zatím zcela jasné. „Studenti gymnázia, kteří s námi spolupracovali, už skončili. Natáčení filmů pro festival Mental Power je časově velmi náročné, je to doslova mravenčí práce. Uvidíme, jestli se nám podaří najít někoho dalšího, kdo by s námi spolupracoval,“ podotkla Hana Janů.

Ilustrační foto
Lidé z Heřmanova se pilně připravují na návštěvu hlavy státu