„Celá klauniáda se mi velice líbila, ale hlavní je, že se líbila dětem. V tu chvíli jsme jich měli na oddělení šest ve věku pěti až osmi let. Jedné holčičce, která již byla uspaná na sále, tatínek vše natočil, aby o nic nepřišla. Děti byly nadšené," popsala dětská sestra Hana Dvořáková.

Vzbudit radost a chuť do života je úkolem a posláním zdravotních klaunů. Neomezují se jen na pacienty, ale obveselují také personál. Klauny si při jejich návštěvě nemocných dětí nenechal ujít ani primář oddělení Martin Chalupský s tím, že by přivítal, kdyby do nemocnice docházeli pravidelně. Pravidelné návštěvy zdravotních klaunů v novoměstské nemocnici jsou však pravděpodobně ještě hudbou budoucnosti.

„Naše návštěva se uskutečnila v rámci akce Turné plné smíchu, kterou pořádáme jako oslavu našich letošních 15. narozenin. Pravidelně navštěvujeme již 71 zařízení po celé republice a zájem má více než 50 dalších, které však nejsme z důvodu kapacit schopni obsáhnout. Patnáct z těchto zařízení jsme se proto rozhodli v rámci tohoto turné potěšit alespoň jednorázovou návštěvou. Dětské oddělení v Novém Městě bylo velmi příjemnou, prozatím jednorázovou zastávkou na naší cestě. Byli jsme mile přijati jak pacienty, tak personálem," uvedla mluvčí společnosti Zdravotní klaun Kateřina Procházková.

Zdravotní klaun je nezisková organizace s mezinárodní působností, která od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem, geriatrickým pacientům a dalším potřebným v oblasti zdravotnictví.

„Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených zdravotních klaunů a dalších souvisejících projektů. V současné době navštěvuje 86 zdravotních klaunů pravidelně 64 nemocnic a sedm domovů pro seniory," dodala mluvčí.