„Vybrali jsme dodavatele, je to firma PKS, práce budou provedeny za 10,6 milionu korun bez DPH," přiblížil žďárský místostarosta Josef Klement s tím, že nyní ještě běží lhůta na odvolání zbývajících dvou uchazečů a smlouvu bude možné podepsat od 2. února. „Hlavními kritérii při výběru dodavatele se staly z pětaosmdesáti procent cena a z patnácti procent délka záruky, která je v tomto případě šestatřicet měsíců.

Diváci se do přestavěného kina podívají zřejmě až v druhé polovině prázdnin. „Nechceme nic uspěchat. Chtěli bychom kino otevřít až tak v polovině srpna a plánujeme to udělat trochu slavnostněji," vyjádřila se ředitelka příspěvkové organizace města Kultura Žďár, která kino provozuje, Marcela Lorencová.

Součástí vnitřní rekonstrukce biografu bude například výměna sedaček, vytvoření bezbariérových vstupů pro návštěvníky a rekonstrukce elektroinstalace a vzduchotechniky.

Budova žďárského Kina Vysočina je stará více než půl století, promítání v ní bylo zahájeno v roce 1963. „To zásadní, co nás pálí, je elektroinstalace a bezbariérovost, to se udělat musí," uvedl už dříve starosta Žďáru Zdeněk Navrátil.

Další úpravy v kině přispějí k většímu komfortu pro diváky. Po výměně sedaček si budou moci vybrat třeba i boxy se stolečky. Na výměnu sedaček dostalo město dotaci ze Státního fondu kinematografie. „Jedná se o částku 350 tisíc korun," upřesnil místostarosta. Nové interiérové vybavení je předběžně vyčísleno na dva miliony korun. Počet míst v kinosále se po přestavbě sníží ze 417 na 250.

Vnitřní rekonstrukcí objektu se zlepší i sociální zázemí a díky úpravě obložení stěn také akustika v sále. Retro vzhled interiéru Kina Vysočina zůstane zachován.

Filmová představení ve Žďáře v současné době v průměru navštěvuje šest až sedm desítek lidí. „Myslíme si, že žďárské kino dostává tak trochu 'druhý dech'. Lidé do kina začali více chodit, a i proto jsme přistoupili k té rekonstrukci," uvedl Josef Klement.

V předchozích letech žďárská radnice postupně investovala do digitalizace promítací technologie v kině a rovněž do zateplení budovy.