„Musím se řídit rozhodnutím zastupitelstva. Prosazoval jsem referendum, což bohužel neprošlo, opozice přišla s protinávrhem, který nakonec prosadila. Zastupitelstvo tak rozhodnutí o referendu odložilo,“ uvedl starosta Velkého Meziříčí Radovan Necid.

Podle opozičních zastupitelů není oslovení místních obyvatel, aby se vyjádřili k otázce zda realizovat vítězný návrh a přeměnit podle něj centrum města, nejšťastnějším řešením. „Na to, aby někdo řekl ano nebo ne, potřebuje důkladné vysvětlení. Jak vypadá vítězný návrh, co přináší, jaká má negativa i jaké má plusy. To se nedá vysvětlit u referenda, to je spíše o emocích,“ objasnil důvod odmítnutí všelidového hlasování jeden ze zastupitelů Stanislav Rosa.

Starosta se mimo jiné vyjádřil i v tom smyslu, že jde podle něj v tomto případě spíše o politiku než o věcné rozhodování o nové podobě velkomeziříčského Náměstí. Ani s tímto tvrzením opoziční zastupitelé nesouhlasí. „Nechceme tvořit žádný nový politický subjekt. Shodli jsme se na této věci, na dalších se už shodnout nemusíme,“ podotkl Stanislav Rosa.

Znepokojení nad tím, že zastupitelé nepřijali vítězný návrh, vyjádřili i členové nezávislé poroty architektonické soutěže – David Vávra, Tomáš Jiránek, Ladislav Kuba, Vladimír Sita, Petr Smítal a Eva Uchytilová. „Dobře a kvalitně připravenou a vedenou veřejnou architektonickou soutěž poškozuje a znevěrohodňuje pro nás nepochopitelný spor, který je veden pro veřejnost nesrozumitelně. Naopak vyjadřujeme a potvrzujeme svůj odborný názor na výsledek soutěže a pořadí oceněných. Je zpochybňována odborná role a schopnost nezávislé části poroty rozlišovat mezi realizovatelností a nerealizovatelností předložených soutěžních návrhů,“ napsali v dopise adresovaném zastupitelům a starostovi.

Ilustrační foto.
VIDEO: Kriminalisté zadrželi dealera drog

Opoziční zastupitelé si ale nemyslí, že by jejich rozhodnutí jakkoliv znevažovalo architektonickou soutěž. „Běžně se stává, že se uzavřou smlouvy s druhým nebo třetím autorem. To, že někdo v soutěži zvítězil, ještě neznamená žádný závazek,“ vyjádřil se Stanislav Rosa. „Pan starosta dělá vše proto, aby byl vítězný návrh realizován a nedokáže přijmout většinový názor zastupitelstva,“ dodal opoziční zastupitel.

Argumenty těch, kteří jsou proti realizaci vítězného návrhu, prvního muže radnice zatím nepřesvědčily. „Myslel jsem si, že vyhraje zdravý rozum, považuji úpravu centra města za jedno z nejdůležitějších rozhodnutí po revoluci. Bohužel ale nejsme schopni najít společnou řeč ani nechat rozhodnout místní obyvatele,“ posteskl si Radovan Necid.

Pokračování celé kauzy je naplánováno na 5. září, kdy bude znovu zasedat zastupitelstvo města. Ani toto datum ale nemusí vnést do problému jasno. „Může se stát, že neprojde ani návrh architekta Cikána, který se umístil na druhém místě“ podotkl Radovan Necid. „Nechci předjímat, ale může nastat varianta, že se nedomluvíme ani s autorem druhého návrhu. Pak by přišel na řadu ten třetí,“ potvrdil vzácnou shodu s míněním starosty Stanislav Rosa.