„Památný kaštan ze Skleného nominoval do ankety Sklenský sousedský spolek," uvedla koordinátorka ankety Strom roku Andrea Krůpová.

V návrhu přihlášených dřevin bývá kromě základních údajů, jako je stáří stromu nebo obvod kmene ve výšce 130 centimetrů, uveden i příběh. Ten nechybí ani v případě sklenského jírovce.

„I když měl český velikán Jára Cimrman neklidnou krev, vždy se rád vracel domů do Čech a na Moravu. Nejvýraznějším rysem jeho osobnosti bylo totiž vlastenectví. Právem jsme hrdí na to, že se do historie naší vsi zapsala zimní příhoda neznámého pocestného, který se několika místních obyvatel ptal, kudy do Jihlavy. V okamžiku, kdy zjistil, že je na správné cestě, vytáhl z kapsy ošuntělého zimníku kapesník, aby osušil slzy dojetí. V té chvíli mu z kapsy vypadl i kaštan, který zapadl hluboko do sněhu. Teprve po mnoha letech se místní dozvěděli, že onen neznámý pocestný nebyl nikdo jiný než dramatik, básník, hudebník, učitel, cestovatel, filozof, vynálezce, vědec, kriminalista, lyžař a sportovec Jára Cimrman," popsala členka Sklenského sousedského spolku Libuše Moravcová.

Z kaštanu, který vypadl Cimrmanovi z kapsy, nakonec vyrostl statný strom. Jeho stáří je odhadováno na 150 let. „Kaštanů je v okolí poměrně málo a v naší obci je to nejmohutnější strom. Může se pochlubit i pevným zdravím. Přestože mnohé jírovce jsou napadeny klíněnkou, ten náš nikdy nemocný nebyl," podotkla Libuše Moravcová.

Finalista ankety Strom roku roste ve středu dětského hřiště. „Schází se pod ním maminky s dětmi. Okolo kmene je lavička, která vybízí k odpočinku," řekla Libuše Moravcová.

Hlasování bude na webových stránkách ankety spuštěno 15. června. Lidé mohou posílat dárcovské SMS i sbírat podpisy na hlasovací archy.

„Nově může veřejnost podpořit konkrétního finalistu také recyklací použitých telefonů. Sběrné nádoby se budou nacházet v místech, kde finalisté rostou. Za každý vybraný mobil získá strom 20 hlasů," informovala Andrea Krůpová.