„Tehdy jsme opravdu nemysleli na to, zda může naše krev někoho zachránit. To člověku dojde až později. Teď už ale z té naší party dávám krev jenom já," prohlásil Josef Rouš.

Stošedesátinásobný dárce krve je v novoměstském transfúzním oddělení raritou, protože za oněch dvaačtyřicet let byla jeho krev vždy vyhovující. Žádný další vícečetný dárce se v historii transfúzní stanice, která se píše od 50. let minulého století, neobjevil. V orientačním přepočtu by při jedné transfúzi na pacienta Josef Rouš mohl zachránit život až 160 lidem.

Svoji krev skupiny A s pozitivním RH faktorem, které zatím pacientům věnoval nějakých osmdesát litrů, donedávna v žertu přepočítával na pětadvacelitrové mlékárenské konve. „Do stopadesátého odběru to byly akorát tři, teď už plním tu čtvrtou," poznamenal s nadsázkou Rouš. Kromě krve ještě před lety v Brně daroval krevní plazmu. Odběr se nelišil, jenom vyšetření zdravotní způsobilosti pro odběr plazmy bylo podle jeho slov komplikovanější.

Dvojitá oslava

„No já jen doufám, že když jsem v životě daroval tolik krve, a snad ještě nějakou dám, tak kdybych byl jednou sám nemocný, budu mít pak třeba v nemocnici nějakou protekci," vtipkoval Josef Rouš.

Oslavu 160. darování krve jako takovou prý nechystá. Tedy výhradně samu o sobě ne. „V pondělí 12. května jdu do důchodu, takže tento pátek slavíme. A to si pište, že mně moji kolegové nezapomenou připomenout, že je potřeba oslavit i to jubilejní darování krve. Pěkně mi to ale s tím důchodem vyšlo! Ještě jsem ten den volna z práce stihl," usmíval se dobře naladěný dárce krve.

Další desítku odběrů už ale nejspíš nezavrší, i když by mu zdraví i nadále stoprocentně sloužilo a jeho krev stále splňovala požadované parametry. „Do pětašedesáti už mi zbývají jenom dva roky, a i když bych dával krev čtyřikrát ročně, ještě by mi půl roku chybělo. Jedině kdyby mi třeba udělili nějakou výjimku z věku, když už jsem tady skoro jako inventář," nadhodil s úsměvem Josef Rouš.

Český červený kříž oceňuje dárce, kteří za sebou mají 160 odběrů, Zlatým křížem Českého červeného kříže 1. třídy. Zatím má Josef Rouš doma bronzovou, stříbrnou a zlatou medaili a zlaté kříže 3. a 2. třídy. „Mám je pověšené v dílně," dodal Rouš.