Vyjednávací tým vítězné ČSSD v čele s Jiřím Běhounkem začal v pondělí jednat se zástupci dalších stran, které budou mít zastoupení v novém pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. Dopoledne se sociálnědemokratičtí vyjednávači sešli nejprve se zástupci SPO/SPD a po nich s reprezentací Starostů pro Vysočinu. „Postupně se během dne chceme setkat se zástupci všech úspěšných stran," informoval po úvodních dvou schůzkách Běhounek. Jednání pokračovala odpoledne, naplánována byla až do pozdního večera.

ČSSD se nakonec dohodla na koaliční spolupráci s ANO a tyto dva subjekty hledají třetího, aby nová krajská vláda měla většinu. „Hledáme třetího partnera," komentoval aktuální stav vyjednávání lídr ČSSD Jiří Běhounek.

Podle zprostředkovaných informací má ANO výhrady k tomu, aby třetím v koalici bylo SPO/SPD nebo KSČM.

Žádná ze stran, které jsou zastoupené v novém zastupitelstvu a zúčastnily se pondělních schůzek, nezpochybňuje nárok vítězné ČSSD na obsazení postu hejtmana, nikdo nemá problém s tím, aby se jím stal lídr vítězné strany Jiří Běhounek.

Lidovci v pondělí vyjednávali o budoucím možném působení v koalici se sociálními demokraty (ČSSD), Občanskou demokratickou stranu (ODS) i hnutím ANO 2011. Po jednání v lidovém domě lídr lidovecké kandidátky Jaromír Kalina sdělil. „Bavili jsme se o vládním modelu koalice, která by mohla v kraji vzniknout. Teď nás čeká projednávání ve středu na krajském výboru KDU-ČSL," vyjádřil se Kalina.

Podle Kaliny je KDU-ČSL ochotna jednat se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva, s výjimkou KSČM a SPD a SPO s lídrem Janem Velebou. Podle vyjádření Veleby jsou povolební vyjednávání na začátku.