Dlouhé kolony aut se tvoří na silnici I/37. Na křižovatce „U Fordu" je totiž doprava svedena pro oba směry do jednoho jízdního pruhu a řízena semafory.

Náporem aut od pondělí trpí obyvatelé v Luční ulici v sídlišti Vysočany. Právě tudy řidiči znalí Žďáru objíždějí kolony v centru města.

„U firmy ATX zabočím do Vysočan, projedu Luční ulicí, Vysockou do Studentské, po Vodárenské kolem garáží do ulice Neumannova. A bez čekání jsem za pár minut na druhé straně města v Novoměstské ulici," popsal zkratku Roman Dvořák ze Žďáru nad Sázavou.

„Byl tu klid a teď tu jezdí jedno auto za druhým. A navíc skoro všichni jak čuňata," nebrala si servítky Marie Dlouhá.

Obyvatelé Luční ulice si stěžovali i u městské policie. Ta v lokalitě nainstalovala dopravní značku s maximální povolenou rychlostí třicet kilometrů v hodině. „Lidé si stěžovali, že ulicí jednak jezdí více aut, jednak vysokou rychlostí," zdůvodnil krok vedoucí městských strážníků Martin Kunc.

Ze zkratky nejsou nadšeni ani lidé, kteří parkují svá auta v garážích v Neumannově ulici. „Je tady nezpevněná cesta. Po prvním dnu je pěkně rozježděná. Samé bláto a výmol. Doufám, že nám to město nechá opravit," rozčiloval se včera Radim Dvořáček.

Pro zlepšení dopravy na hlavní silnici I/37 došlo včera po prvním kritickém dnu ke změně, jež má zajistit lepší plynulost dopravy.

„Byly upraveny intervaly na semaforech. V dopoledních hodinách je upřednostněn směr do města, odpoledne zase z města," konstatoval Martin Kunc.

Práce na přestavbě křižovatky „U Forda" na světelnou mají trvat do konce května. Jen v době konání poutě nebude v křižovatce omezován provoz.