„Před dvěma lety se nám podařilo tuto anketu vyhrát. Dostali jsme sedmdesát tisíc korun, tablet do zásahového vozidla a ještě pár dalších cen,“ připomenul minulé vítězství velitel sněženské jednotky Petr Veselský.

Dobrovolní hasiči ze Sněžného se ročně účastní tří až čtyř desítek zásahů. Do soutěže se tentokrát přihlásili s událostí, při níž zachraňovali tonoucího v rybníku v nedalekých Milovech.

„Stalo se to 28. června, tehdy byla naše jednotka povolána na záchranu tonoucí osoby v rybníce Milovy. Ještě před příjezdem se na místě události snažili o záchranu topícího člen a velitel naší jednotky spolu s dalším zachráncem, kteří v době vyhlášení byli nablízku,“ popsal počátek záchranné akce, s níž letos vstoupili do celorepublikové soutěže o nejlepší jednotku, Petr Veselský.

Šestice členů zásahové jednotky, která dojela ze Sněžného na místo neštěstí, se na loďkách přepravila do místa, kde byl tonoucí naposledy viděn. „Každý ze zasahujících hasičů dobře věděl, že při tomto typu události musí dbát na bezpečí své i svých kolegů. Hasiči z loďky naskákali do vody a nepřetržitým potápěním se snažili tonoucí osobu nalézt a dostat z vody ven. Viditelnost ve vodě byla sotva na vzdálenost natažené ruky,“ zavzpomínal Petr Veselský.

Po pěti minutách intenzivního potápění za poměrně špatné viditelnosti se přece jen podařilo tonoucího nalézt a vytáhnout nad hladinu. „Za pomocí páteřní desky byl dopraven na břeh rybníka. V této době byla naše jednotka na místě zásahu neustále bez zdravotníků a profesionálních hasičů, neboť mají dojezdovou vzdálenost podstatně delší. Proto jsme se museli spoléhat sami na sebe,“ poznamenal velitel jednotky.

Na břehu začal boj o záchranu života. Příběh ale bohužel neměl šťastný konec. „Byli jsme vyčerpaní z potápění a hledání tonoucího, přesto jsme okamžitě začali s předlékařskou první pomocí. Jeden za druhým jsme se postupně střídali v resuscitaci a umělém dýchání, a to až do příjezdu zdravotníků a následně i po něm. Po dalších dvaceti minutách neustálé resuscitace však přítomný lékař konstatoval smrt,“ řekl Petr Veselský.

Václav Malinský má za sebou další charitativní pěší cestu, tentokrát po hranicích bývalého Československa.
Pro nemocnou holčičku ušel cestovatel po hranicích 3566 kilometrů

Přestože se tonoucího nepodařilo zachránit, zásah dobrovolných hasičů ze Sněžného byl rychlý a profesionální. I proto byla sněženská jednotka zařazena odbornou porotou mezi finalisty celostátní ankety. Veřejné hlasování potrvá až do 31. října.

Podpořit jednotku ze Sněžného lze na www.adhr.cz/hlasovani-jednotky nebo pomocí SMS zpráv. Stačí na telefonní číslo 900 77 06 poslat zprávu ve tvaru HASICI JJM2.