Psychiatrickou léčebnu zřizuje Ministerstvo zdravotnictví. Nově otevřená ambulance pomáhá pacientům, již absolvovali terapii v léčebně. Mohou k psychiatrovi docházet ambulantně, což pro lékaře představuje cennou zpětnou vazbu.

Dvakrát týdně

„Psychiatrická ambulance pro děti a dorost funguje od června. Plný rozjezd ale nastal až v říjnu," uvedl primář Dětské psychiatrické léčebny ve Velké Bíteši Tomáš Lajkep. Ambulance je v provozu pouze dvakrát týdně po čtyřech hodinách, jak to bude vypadat dál, ukáže čas.

„Zatím je ordinační doba dostačující, uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dál, protože je pravda, že se jedná o jedinou dětskou psychiatrickou ambulanci v okrese," podotkl primář. Pro telefonické objednání dítěte do ambulance je nejvhodnější mít doporučení od dětského psychologa, případně pediatra.

Do Velké Bíteše nyní mohou odkazovat klienty, kteří potřebují odbornou ambulantní psychiatrickou pomoc, rovněž pracovníci Pedagogicko-psychologické poradny ve Žďáře nad Sázavou, případně jejích detašovaných pracovišť v Bystřici nad Pernštejnem či Velkém Meziříčí. „Tato možnost už tady je, nedávno jsme dostali oficiální dopis, že je možné se na ambulanci ve Velké Bíteši obracet," potvrdila Jana Lišková z detašovaného pracoviště žďárské pedagogicko-psychologické poradny ve Velkém Meziříčí.

Tuto skutečnost přivítá řada rodičů ze Žďárska, kteří ve snaze svým potomkům vyhledat odbornou lékařskou pomoc museli navštěvovat dětského psychiatra v Havlíčkově Brodě, Brně, Třebíči, Jihlavě či dalších městech v Kraji Vysočina i mimo něj.

„Sedmiletý syn kamarádky před několika lety vyvázl z autonehody, při níž zahynul jeho dědeček. Ten zážitek mu ale způsobil takové psychické trauma, že se nakonec bez psychiatra neobešel. Kamarádka s ním jezdila přes půl roku jednou týdně z Nového Města do Brna, protože poblíž žádný dostupný odborník se specializací pro děti nebyl. Bylo to pro ni náročné časově i finančně," popsala Marcela Žídková ze Žďáru.

Psychiatr pro děti a dorost není k mání ani v novoměstské nemocnici. „Psychiatrickou ambulanci pro děti nemocnice nemá, pouze psychologickou," řekl mluvčí nemocnice Roman Kratochvíl. Rodiče se tak musejí obracet pro odbornou psychiatrickou pomoc pro své děti jinam. Brno využívají pro dobré dopravní spojení rodiny z Bystřicka. Pro žďárské či novoměstské pacienty je bližší Jihlava nebo Havlíčkův Brod. Z Velkého Meziříčí se jezdí hlavně do Brna. Nově mají rodiče na výběr i Bíteš.

Jak poznat, kdy vyhledat psychologa, a kdy se obrátit na psychiatra? Psychiatr je lékař, kdežto psycholog je absolventem filozofické fakulty s titulem magistra. Do rukou psychiatra, jenž může předepisovat medikamenty, patří lidé trpící duševními chorobami, neúspěšní sebevrahové či osoby ohrožující své okolí. Většinu pacientů tvoří psychotici a neurotici. Psycholog se zabývá „lehčími" případy, které nespadají do kategorie psychiatrické, a měl by umět psychické potíže klienta diagnostikovat a pomoci vyřešit.

--------------

Kdo je kdo?

- psychiatr je absolventem lékařské fakulty, psychiatrie je jeho specializací, má titul MUDr., je lékařem a může předepisovat léky

- psycholog je absolventem fakulty filozofické, oboru psychologie, má titul Mgr., který si posléze může vylepšit v postgraduálu a stát se doktorem, na rozdíl od mediků ale doktorem filozofie s titulem PhDr.

- terapeut je absolvent terapeutického výcviku. Ten může podle kvality nebo zaměření trvat několik dní i několik let

Na koho se obrátit?

Dětská psychiatrická léčebna Velká Bíteš, psychiatrická ambulance pro děti a dorost, ordinační hodiny: pondělí 1012 hod., 1315 hod. (na objednání), čtvrtek 10 12 hod. 1315 hod. (na objednání), objednávky 614. 30 hod.,

tel. 566 531 431

Pedagogicko-psychologická

poradna Žďár nad Sázavou,

tel. 566 622 387

detašované pracoviště Velké Meziříčí, tel. 566 520 299

detašované pracoviště Bystřice nad Pernštejnem, tel. 736 607 671