„Ano, jsem zklamaný. Věřil jsem, že zvítězí zdravý rozum. Já myslím, že nejlépe to v jedné své stati vyjádřil Carlo Maria Cipolla, ekonom, který bohužel už zemřel. Stať má několik prvků, ale osobně si myslím, že asi nejdůležitější je třetí postulát, a sice že hloupost se vyznačuje tím, že lidé se chovají v neprospěch nejen ostatních, ale i sama sebe. Z vlivu populismu jsem ale zklamaný všeobecně," komentuje to Pinkava.

Pinkava má za to, že nadpoloviční většina obyvatel Velké Británie nyní prokázala jakési sebedestruktivní „hujerství" v duchu anglického přísloví „cut the nose to spite your face" - uříznout si nos obličeji natruc, které vyjadřuje zbytečně přehnanou, až sebezničující reakci na problém. „Ve výsledku pak poškodíte mnohem více sami sebe než ty nebo to, na co touto svou akcí reagujete," popisuje Václav Pinkava.

„Toto ‚hujerství' a neuvažování hlavou je zajímavým jevem dnešní doby, a momentálně mi to trošku připadá jako návrat k jakýmsi problémům třicátých let minulého století, je teď taková populistická éra a doufám, že to nedopadne stejně špatně," poznamenává publicista. „V jednotě je síla, a názory, že je dobře, že takhle britské referendum dopadlo, podle mě nemají opodstatnění, lidé se jen nechali strhnout populistickými řečmi, na které se v dnešní době teď hraje spíš než na pravdu. Lidé na ně slyší, a z toho jsem zklamaný. Já si myslím, že střízlivá úvaha je vždy zapotřebí, pokud se budeme řídit jen pudově a náladově, tak to nikam nedotáhneme," doplňuje překladatel.

Rozštěpená Británie?

Jak si tedy myslí, že hlasování o vystoupení z EU Velkou Británii v budoucnu nejvíce ovlivní? „Když v tuto chvíli pomineme, jak zasáhne odchod Britů z Unie ostatní členy, pro Británii je podle mě tato situace evidentně nežádoucí. Důvody už se rýsují: například se Británie zřejmě rozpadá, protože Skotsko a Severní Irsko skutečně nechtějí být odvlečeny z Evropy. Myslím si, že je to prostě konec Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a zbude jakýsi pahýl Anglie a Walesu, jež hlasovaly pro brexit. A ať bude jejich budoucnost jakákoli, vidím v tom jakési smrsknutí Velké Británie v zemičku na severu Evropy čím dál méně důležitou a čím dál víc rozhádanou a rozštěpenou," míní publicista a překladatel.

Podle něj přijde brzo na přetřes další referendum, tentokrát o odtržení Skotska od Velké Británie. „Skotsko nebude mít zájem hrát si na odchod a návrat do Unie, nýbrž pouze na setrvání. A protože Británie má teď dva roky na to, aby svůj odchod vyjednala, tak pro Skotsko je do dvou let arci důležité, aby svou vůli setrvat v Evropské unii prosadilo, i kdyby to mělo znamenat, že odejdou z Británie jako takové, a tudíž setrvají, a nebo bude odchod vyjednáván, ovšem bez Skotska. To je logické a neúprosné," představuje možnosti Pinkava.

Sám v referendu nehlasoval, byť má britský pas a referenda by se zúčastnil rád. Nebylo to ale možné. „Tento aspekt je pro mě velmi důležitý. Ve Velké Británii nemůže hlasovat v referendu, kdo tam nežije už patnáct let, a to jen proto, že po této době už nevedou evidenci, kdo kde bydlel nebo kde hlasoval, nemohou tedy bezpečně říci: ano, tenhle člověk je voličem. Pro mě je to ale nesmyslný důvod, referendum je celostátní záležitost a mohli prostě říct: Kdo má britský pas, kde je napsáno, že je britským občanem, měl by mít hlas, protože to na něj bude mít dopady. Toto rozhodnutí ho ovlivní, ať žije kdekoli," poznamenává Václav Pinkava. Jak ještě doplňuje, tuto skupinu, vyloučenou „ze hry", tvoří kolem pěti milionů Britů. „To je skutečně mnoho voličů, navíc kosmopolitnějšího ražení, jako třeba já. Klidně bych se vsadil, že z těch pěti milionů by čtyři pětiny hlasovaly pro setrvání v Evropské unii," zamýšlí se ještě britský i český občan.

Ostrovnímu království hrozí „drolení", opačně zapůsobila tamní situace na překladatelovu rodinu. „Moje manželka je britská občanka, a vývoj posledních dnů ji přesvědčil, aby si začala vyřizovat české občanství. Takže se dá říci, že to naši rodinu ještě víc stmelilo," dodává Pinkava.