Doma, v Novém Městě na Moravě, by ho mohla vyburcovat bouřlivá atmosféra, která v zimě hnala i české biatlonisty. A nebo přeřadí na vyšší rychlost, stejně jako ve svém novém voze Maserati Ghibli s osmistupňovou převodovkou. „Hlavně aby se mi vyhnuly defekty," říká.

Ty vám zkomplikovaly i závod Českého poháru, že?

Byla to haluz. Člověk by nevymyslel, co se může stát během pěti vteřin. Ztrátu jsem ale dokázal stáhnout. Přitom když jsem viděl, že jsem zničil tretru, myslel jsem si, že nedojedu. Nakonec jsem dojel Ondru Cinka a to se mi tam ještě připletl jiný závodník, mohlo to vypadat jinak.

Defekt vás zradil i v úterý při exhibici Pražské schody…

Řetěz mi spadl už při tréninku. Ty schody jsou v něčem specifické. Jednou jsem ho nasadil při závodě za jízdy, když jsme jeli s Kristiánem Hynkem. Když mi spadl jednou, ztratil jsem kontakt, když pak podruhé, řekl jsem si, že pojedu domů. Už to nemělo cenu. Byla to škoda, protože jsem měl odjeto 45 minut. Pro mě to trochu ztratilo na zajímavosti, když tam kroužil Kristián s půlminutou k dobru sám. I proto jsem jel po tom prvním problému dál, aby měli lidé nač koukat. Jinak se mi ale jelo super.

Vy vůbec máte technické problémy celkem často.

Loni to byla taková doba na Pražských schodech jsem měl také problém s řetězem, v Novém Městě pak defekt. Byl jsem frustrovaný, ale problémy prostě přicházejí. Nedávno jsem si bral tretru a jak jsem ji zapínal, zničil jsem zapínání. Závody jsou napínavé tím, že se něco děje.

Co všechno tedy budete muset před závodem Světového poháru v Novém Městě pohlídat?

Chci mít pod kontrolou všechno. Určitě si dám záležet, aby bylo vše v depu připravené a nebyly žádné problémy. Mám velké zázemí a věřím mechanikům, ale pro svůj klid to překontroluji.

Kolik času máte na seznámení s tratí?

Dva dny bohatě stačí. Závodníci najedou na trať a začnou vyjíždět jiné stopy. Uvidíme také podle počasí, protože mokrá stopa je jiná. Bude tam i pár nových prvků, ale nevidím v tom žádný problém.

Jak složité je přepnout z maratonce na cross country?

Pro mě žádný. Trénuju na cross country a jdou mi lépe i maratony. Tak mi to vyhovuje, vytrvalost přijde sama. Poslední měsíc jsem se připravoval na Světový pohár, maraton přesně zapadl do přípravy. Byla tam super konkurence.

Jak jste na tom s kondicí oproti loňsku?

Nedá se to srovnávat, trénink přes zimu byl stoprocentní. Po Cape Epic jsem ale byl nachlazený a táhlo se to strašně dlouho. Přibrzdilo mě to. Kvůli alergii jsem vypustil i jeden závod v Německu. Ale zima proběhla dobře, mám na čem stavět. Není to tak, že jsem nebyl šest týdnů na kole a nevěděl, co bude.

Co tedy od sebe na úvod Světového poháru čekáte?

Potýkal jsem se s astmatem, což se nepodařilo přes zimu úplně dokonale vyřešit. Snad to brzo vymizí a bude po problému. Možná je trošku škoda, že Nové Město je hned první závod a hned doma, protože člověk neví, co od sebe čekat. Je to taková neznámá.