Jak dlouho Tříkrálová sbírka trvá? Je to jednodenní záležitost, nebo trvá více dní?


Tříkrálová sbírka, která se tento rok koná v České republice již podeváté, trvá vždy v rozmezí dvou lednových víkendů. Letos to vyšlo na období od pátku 2. do neděle 11. ledna.


Kolik peněz jste v loňském roce vybrali? Čekáte, že to bude letos lepší?


Lidé v minulém roce při Tříkrálové sbírce věnovali úctyhodných 1 728 185 Kč. O odhadech letošního výsledku si netroufám mluvit, a to i z toho důvodu, že sbírku může ovlivnit mnoho faktorů, například i v poslední době tolik zmiňovaná ekonomická krize státu. Oblastní charitě Žďár nad Sázavou však nejde jenom o konečný výsledek a jakési porovnávání se s minulými lety. Snažíme se hlavně udržet tříkrálovou tradici a umožnit veřejnosti zapojit se svými skutky v dobročinných aktivitách a podílet se tak na pomoci lidem v nouzi.


Na co budou vybrané peníze použity?


Velká část výtěžku Tříkrálové sbírky 2009 by měla podpořit rozsáhlou rekonstrukci a rozšíření služeb denního stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí, který poskytuje služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením. Rozšíření stacionáře a rekonstrukce jsou nutné z důvodu nevyhovujícího stavu současných prostor z hlediska splnění všech hygienických předpisů a dále z důvodu potřeby navýšení kapacity stacionáře. Část financí pak poputuje na provoz našich dalších deseti zařízení na území celého okresu. Tyto peníze již mnohdy zachránily jejich existenci, a tak mohla být služba poskytována potřebným i nadále.


Kolik koledníků na Žďársku vybírá peníze pro charitu?


V letošním roce chodí přibližně stejný počet koledníků jako loni, a to jeden tisíc tři sta. Mezi koledníky jsou především děti a mladí lidé, ale samozřejmě koledují i lidé v nejlepších letech.


Chodí koledníci po domech, nebo pouze po ulicích?


Koledníci chodí převážně do domácností, ale lze je potkat i v ulicích.


Jak lidé poznají, že nejde o podvodníky? Prokazují se koledníci nějakým průkazem?


Vedoucí skupinky, který je starší patnácti let, se prokazuje průkazkou koledníka s plnou mocí, která jej opravňuje k nošení zapečetěné a uzavřené pokladničky, jejíž číslo se shoduje s číslem průkazky. Pokladnička má nálepku s logem Charity a číslo.