„Lezecká stěna by ale na druhou stranu zvýšila atraktivitu města i regionu a přitáhla více návštěvníků. Jestliže se nám ji ovšem nepodaří prosadit nyní, tak už nikdy," uvedl předseda horolezeckého oddílu Trip Team Jaromír Čejka.

Město se problémem už nějakou dobu zabývá. V kulturním domě se v tomto týdnu uskutečnila veřejná diskuse. „Přišlo na ní okolo 50 lidí, většinou to byli zastánci lezecké stěny, proto padalo více argumentů pro výstavbu než proti. To ale neznamená, že stěna nemá žádné odpůrce, spíš neměli zájem přijít. Je to škoda, protože je lepší, když zazní argumenty z obou stran," popsal setkání starosta Nového Města Michal Šmarda.

Pro zařazení lezecké stěny do projektu sportovní haly se vyslovila také legenda tohoto sportu, horolezec Radek Jaroš. „S lezením jsem začal až v 18 letech přesto, že jsem o něm snil odmala. Ale neměl jsem kde a s kým lézt. Výhodou bylo, že jsem si v tom věku mohl postavit vlastní lezeckou stěnu na půdě. To může ale málokdo. Základy horolezeckých dovedností získaných na umělé stěně mě dovedly přes skály na Vysočině až ke Koruně Himálaje," uvedl Radek Jaroš.

Nejčastější otázkou odpůrců tréninkové lezecké stěny je, proč se horolezci nezajímali o projekt nové sportovní haly již dříve. Důvodů bylo několik.

„Jednak v té době náš horolezecký oddíl tolik nefungoval. Až po čase se nám podařilo jeho aktivitu obnovit. Je také pravda, že projekt sportovní haly stál tak trochu ve stínu výstavby Městských lázní. Ty byly v té době prioritou, takže další aktivity města nebyly tolik medializované. Uznáváme, že je to naše chyba, že jsme nereagovali hned, ale snad se to dá ještě napravit," podotkl Jaromír Čejka.

Horolezci se o nápravu nyní snaží všemi dostupnými prostředky. Nejprve odevzdali městu petici, v níž žádali o změnu projektu. Město jim v tomto vyšlo vstříc, důležitá bude ale i podpora veřejnosti. Radnice chce znát názor místních, proto vyhlásila anketu, jejíž výsledky budou podkladem pro hlasování zastupitelů.

Anketní lístky byly distribuovány do poštovních stránek obyvatelů města i místních částí. „Lidé už je odevzdávají na kontaktních místech, výsledek ale bude znám až 18. dubna," řekl Michal Šmarda.

Členové Trip Teamu se snaží veřejnost nyní informovat prostřednictvím letáků a plakátů. „Letáků máme 3 tisíce kusů, roznášíme je do schránek a na veřejně přístupná místa jako jsou čekárny lékařů, spřátelené obchody a restaurace a podobně. Plakátů máme o něco méně, ty po dohodě s provozovateli a majiteli umísťujeme do často navštěvovaných míst, firem nebo sportovních zařízení," informoval Jaromír Čejka.

Jak hlasovat?

Anketa k možnosti zařazení kryté horolezecké stěny do projektu sportovní haly probíhá od 14. března do 12. dubna. Hlasovat může každý obyvatel Nového Města na Moravě a jeho místních částí, který v roce 2016 dovrší 15 let věku nebo je mu více let. Vyplněné anketní lístky mohou Novoměšťané odevzdávat v knihovně kulturního domu, restauraci K-club, v Horáckém muzeu a informačním centru, Domě s pečovatelskou službou, na recepci Městských lázní a v podatelně městského úřadu. Anketní lístky budou zpracovány od 12. do 18. dubna. Výsledky budou zveřejněny na webových stránkách města 18. dubna.