„Režisér Jiří Chlumský ve Šlakhamru natáčel svůj nový film Špunti na vodě," řekla Šárka Motalová z Technického muzea v Brně, jež kulturní památku spravuje. Rozverná rodinná komedie je příběhem tří mužů, kteří se po vodě vydají na cestu na oslavu svých rodičů. „Tři tátové se nehodlají vzdát svého plánu na pánskou jízdu a rozhodnou se sjet Sázavu i se sedmi dětmi, manželkám a nepředvídatelným nástrahám navzdory," přiblížila produkční filmu Kristýna Drozdová.

Šlakhamr představuje bydlení rodičů dvou hrdinů filmu, kteří tam oslaví zlatou svatbu. „Natáčení v interiéru posloužila expozice bydlení ve Šlakhamru. Část jsme museli vystěhovat, pro účely filmu tam vznikl pokoj. Kuchyň už se tolik nezměnila, filmaři ji jen upravili, aby jim interiér vyhovoval," popsala Hana Bartošová z Technického muzea.

LETNÍ DOBRODRUŽSTVÍ

Filmaři na Šlakhamru pracovali pilně od brzkého rána do pozdního večera. „Všichni byli velmi milí a natáčelo se v příjemné atmosféře," usmála se Bartošová.

Špunti na vodě budou mít premiéru příští rok na jaře. „Do kánoí a raftu neohroženě usedli Jiří Langmajer, Hynek Čermák a Pavel Liška za nadšené podpory dětských herců. Jejich partnerky hrají Tatiana Vilhelmová, Anna Polívková, Jana Kvantiková," uvedla Drozdová. Coby babička Lada a děda Václav, kvůli jejichž zlaté svatbě to vlastně všechno začalo, se představí Dana Syslová a Arnošt Goldflam.
Rodiče Igora (Langmajer) a Davida (Čermák) chystají zlatou svatbu. Z Kanady přiletí bratranec Ondra (Liška), tak trochu dobrodruh, a muže napadne vyrazit za rodiči na kánoích po řece jen ve třech, jako kdysi. Jenže se už mnohé změnilo, třeba že Igor a David jsou ženatí a mají děti. Po „katastrofické" uvítací večeři pro Ondru, co přijel s partnerkou, vyrazí ženy na dámskou jízdu a pány nechají napospas dětem…

Šlakhamr se hned zas proměnil, dnes už tam Muzeum pořádá výlet do časů reálného socialismu.

PO FILMU RETRO VÝLET

„Mimo běžné prohlídky jsou připravené soutěže a úkoly odkazující na 60., 70. a 80. léta minulého století," přiblížila Šárka Motalová.
Ze Žďáru jezdí dnes do Hamrů mimořádná autobusová linka: Pilák, zámek, Havlíčkovo náměstí, nádraží, Brodská – lékárna, Hamry OÚ, Šlakhamry a zpět. První spoj jede od Pilské nádrže v 9.20, poslední v 17.00 ze Šlakhamrů. Dopoledne pojede na akci historický autobus. „Budeme také moc rádi, když návštěvníci akci dotvoří s námi, tedy když přijdou v dobovém oblečení či s retro doplňky," dodala za Technické muzeum Alena Najbertová.