V kategorii Letní Vysočina zaměřovali fotografové své objektivy na přírodu, západ či východ slunce nebo na oblíbená výletní místa Vysočiny. „S letní tematikou v podobě Malinské skály zvítězil Lubomír Dajč,“ informovala Monika Brothánková z oddělení marketingu Vysočina Tourism.

„Malinská skála určitě patří k mým neoblíbenějším místům. Její útvary nabízejí výhledy na úžasné scenérie, krásné jsou tam západy slunce. Fotek jsem tam pořídil už spoustu,“ řekl Lubomír Dajč ze Žďáru nad Sázavou. Autor vítězného „letního“ snímku má k přírodě blízký vztah nejen jako fotograf, pracuje ve správě chráněné oblasti Žďárské vrchy. Jak dodal, fotografování se věnuje už čtyřicet let.

Za vítěze kategorie Barokní Vysočina porota označila Daniela Novotného a jeho jezuitský klášter s kostelem Jména Ježíš v Telči. Největší přízeň uživatelů facebooku si získala Zelená hora Stanislava Vybírala.

Rybník Medlov.
V Medlově se už mohou výletníci koupat

Zelená hora pak figuruje i na druhém a třetím místě kategorie Barokní Vysočina. U poroty „stříbrný“ snímek pořídil žďárský fotograf Milan Šustr. „Těší mě, že se fotografie líbila. Ke kostelu na Zelené hoře mám intenzivní vztah, asi jako většina místních, a moc rád mám jeho interiér. Ze snímků, co jsem do soutěže poslal, jich bylo víc právě z vnitřku kostela,“ řekl s úsměvem Milan Šustr. Třetí pořadí Barokní Vysočiny patří u poroty nočnímu snímku Zelené hory, jehož autorem je novoměstský fotograf Martin Drápalík.

„Barokní kategorii jsme do soutěže zařadili vzhledem k tomu, že baroko a barokní krajina je hlavním marketingovým tématem agentury CzechTourism pro rok 2017,“ připomněl ředitel pořadatelské organizace Vysočina Tourism Tomáš Čihák. Na Vysočině je také letos s tématem baroka spojená celá řada aktivit včetně webu www.baroknivysocina.cz.

Sedm vítězů soutěže Letní barokní Vysočina si rozdělí ceny v podobě ubytování v barokní věži na zámku ve Žďáře či aktivit v areálu Šiklův mlýn, navštíví zábavní park Robinson v Jihlavě nebo ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči. Roční vstupenky věnovalo Centrum Eden v Bystřici nad Pernštejnem a rodinné vstupné do podzemí a vstupenku na vyhlídkovou věž svatého Ducha v Telči město Telč. Autor nejoblíbenější fotografie na facebookové stránce Dovolená na Vysočině si s rodinou užije zábavu v Šiklově mlýně s obědem.

Pilská nádrž se stala dějištěm 10. ročníku závodu Dračí lodě Velké Dářko.
Dračí lodě se utkají na Piláku, chystá se bezmála 40 posádek

„Cílem soutěže bylo upozornit na krásná místa Vysočiny a získat neokoukané fotografie, které využijeme při propagaci turistických možností Vysočiny, ať už mluvíme o přírodních krásách, památkách nebo kulturních akcích. Poděkování patří všem soutěžícím, co se zapojili, a partnerům,“ uvedla Klára Čechová z Vysočina Tourism.

Výsledky fotosoutěže Letní barokní Vysočina:

Letní Vysočina
1. Lubomír Dajč - Malinská skála
2. Veronika Pilařová - Pobočenský rybník
3. Ivo Svoboda - Valeč

Barokní Vysočina
1. Daniel Novotný - jezuitský klášter s kostelem Jména Ježíš, Telč
2. Milan Šustr - kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře
3. Martin Drápalík - poutní kostel na Zelené hoře

Facebook, ocenění veřejnosti
Stanislav Vybíral – Zelená hora