Jak Vencour přiblížil, kulturní stánek bude obložen deskami o formátu asi tři krát jeden metr, jež vzhledem napodobují kámen. „Každá deska je jiná, takže se dezén neopakuje. Estetické hledisko je ale jen jednou stránkou, důležité jsou i vlastnosti keramického obkladu. Desky nejsou nasákavé, jsou tvrdé a odolávají povětrnostním vlivům. Samotný materiál je vlastně přepálená přírodní hlína, umělý kámen, a je velmi trvanlivý," popsal Vencour.

Hotovo do října

Kvůli záměně materiálu na plášť budovy bude celkově zateplování divadla dražší o více než 1,7 milionu korun. Původně se počítalo s náklady ve výši přibližně sedmnáct milionů, zakázku ve výběrovém řízení získala brněnská společnost PSK Group. Katalogová cena stavby dělala více než čtyřiadvacet milionů korun.

Město na zateplení divadla dostalo více než pětimilionovou dotaci ze Státního fondu životního prostředí. „Přidělení dotace se změna materiálu pro svrchní plášť nedotkne. S poskytovatelem jsme vše konzultovali a vše je v pořádku, nezvýšila se částka za služby, ale na pořízení kvalitnějšího materiálu," vysvětlil žďárský místostarosta Josef Klement. „A stále je tam i úspora, ani po pořízení dražšího materiálu jsme se nedostali na částku, jež byla na zateplení divadla vyčleněna," dodal Klement.

Zateplení městského divadla bude kompletně hotové do podzimu. „Musí být dokončené do 31. října, abychom nepřišli o dotaci," uvedl Zdeněk Navrátil, starosta Žďáru.

Divadlo ve Žďáře nad Sázavou bylo koncem 70. let 20. století přestavěné ve funkcionalistickém duchu, změnila se jeho podoba vnější a zčásti také vnitřní uspořádání. Na přestavbě se podíleli architekti Architektonického výtvarného ateliéru v Jihlavě. Původní secesní Národní dům postavil místní stavitel Josef Křelina v roce 1901.

Národní dům sloužil aktivitám spolků a jako divadlo se začal využívat v poválečných letech. Výhradně divadelním stánkem se stal po postavení sokolovny v roce 1930.

Fasáda divadla ve Žďáře bude vínově červená. Vodítkem pro výběr byla rovněž obyvatelská anketa, kterou radnice letos v lednu pořádala. Červenou si ze čtyř možností vybralo 430 z celkem 587 hlasujících Žďáranů, mezi odborníky ale moc fanoušků neměla.