„Na vozidlo jsme získali dotaci tři sta šedesát jedna tisíc korun z Ministerstva práce a sociálních věcí, celkové náklady na jeho pořízení byly pět set padesát tisíc," informoval místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek.

Nové auto využívají pracovníci novoměstského domu s pečovatelskou službou denně. „Chybělo nám vozidlo na převoz lidí na vozíčku. Je s nimi těžká manipulace, a pro ně je zase velmi náročné, když musí přesedat z invalidního vozíku do auta, byť mají k dispozici výsuvné sedadlo," vyjádřila se ředitelka Novoměstských sociálních služeb Hana Janů.

Vozidlo muselo být nejdříve speciálně upraveno tak, aby vyhovovalo převozu osob s postižením. Nové auto nyní umožňuje lidem na invalidním vozíku vjet přímo do zadního prostoru, kde je vozík ukotven speciálními pásy. „Manipulace s handicapovanými se nám takto velice zjednodušila," pochválila přestavbu vozu Hana Janů.

V Domě s pečovatelskou službou v Novém Městě na Moravě mají více než desítku klientů, kteří jsou odkázáni na kolečkové křeslo. „Vozíky ale používáme i na přepravu těch uživatelů, kteří je nepotřebují při běžných denních činnostech, ale když je převážíme do nemocnice nebo k lékaři, tak je pro lepší přepravu použijí. A nejde jen o obyvatele DPS, ale také o klienty z terénní služby. Celkem máme více než sto padesát uživatelů," řekla sociální pracovnice Darina Chroustová.

S novým vozidlem jsou velice spokojeni i sami klienti. „Už jsem jím jela a nastupování je velmi pohodlné. Mám problémy s koleny a dříve to bylo docela složité," nechala se slyšet obyvatelka DPS Jitka Mrkvičková.

A slovy chvály nešetřila ani řidička a pečovatelka Anna Poláková, která klienty převáží do zdravotnických zařízení. Předchozí vozidlo s výklopnou sedačkou se s novým autem podle jejich slov nedá srovnat. „Už jsme zvládli i cestu s klientkou do Žďáru. Bylo to opravdu bez jakýchkoliv komplikací. Odpadlo nám složité nakládání. V zadní části auta jsou popruhy, které prakticky jen s malou pomocí vtáhnou vozík dovnitř. Pak klienta připoutáme a zajistíme. A můžeme jet," popsala Anna Poláková.

Nové auto se používá nejen pro převoz lidí upoutaných na invalidní vozík, ale také pro potřeby terénní služby, kterou poskytuje DPS v bytech uživatelů Nového Města a jeho místních částí. V domácím prostředí tak pomáhá lidem s převážnou bezmocností například s nákupy nebo s dovozem obědů.

„Rampa pro vozíčkáře je velice skladná a jednoduše ovladatelná. Během minuty je složená, a auto tak může v poledním čase sloužit pro rozvoz obědů," řekla Hana Janů.