Zábavný soutěžní podnik se coby zahajovací závod seriálu Dračích lodí Vysočiny 2016 v sobotu 23. ledna uskuteční na zaledovaném rychlobruslařském oválu u žďárského zimního stadionu.

V současné době je do třetího ročníku jedinečného kláníi v Evropě i v zámoří, kromě Číny, jak tvrdí jeho organizátoři, přihlášeno čtrnáct amatérských posádek.

„Využili jsme příznivé předpovědi počasí, vyšlo nám vstříc vedení Sportisu ohledně zaledování oválu, a tak doufáme, že všechno vyjde," uvedl Vladimír Ehl z pořádajícího Windsurfing Clubu Velké Dářko. Pokud by ale došlo na oblevu, náhradní termín konání závodů dračích saní byl stanoven na 13. února.

Originální saně na bruslařském ovále pojedou po trase dlouhé sto metrů – po rovině. „Se zatáčkami zatím nepočítáme, ale existují už i upravené saně, se kterými je možné i zatáčet," sdělil Roman Dopita a připomněl kolébku zimního dračího sportu, kterou je Čína. První národní závod se tam odehrál v roce 2009.

V Česku jsou dosud jen dvoje speciální saně s hlavou draka. „Vyrobili jsme si je svépomocí. Podobné závody se jezdí jenom v Číně, ale oni mají svoje saně patentované, takže jsme ty naše dali dohromady podle obrázků z internetu. Dá se říci, že jsme tentokrát my tak trochu kopírovali Číňany," poznamenal Vladimír Ehl.

Zatímco dračí loď obsadí dvacet veslařů, bubeník a kormidelník, na dračích saních posádka značně „zeštíhlí". K bubeníkovi se přidá jen deset závodníků. Kormidelník v tomto případě není třeba. K pohonu saní mají závodníci hůlky s hroty na konci, kterými se odpichují od ledu. „Klasický pokřik diváků je tedy píchej!" vysvětlil Roman Dopita.

Začátek dračího klání je naplánován na půl desátou hodinu, o půl hodiny později se uskuteční první rozjížďky. Ukončení závodu bude v 16 hodin a v 17 hodin dojde k vyhlášení výsledků a předání cen.

Soutěžní kategorie zahrnují ženy, fun mix, firmy a juniory starší 15 let věku, na které organizátoři letos speciálně cílili. „Snažíme se k závodění přitáhnout také mládež, takže jsme poslali pozvánky i do škol, navíc s nabídkou zvýhodněného startovného," dodal Roman Dopita.