„A ten čaj dokonce ještě voní, i po těch sedmdesáti letech," dával zájemcům čichnout k jedné otevřené krabici ze Správy Spojených národů pro pomoc a obnovu (UNRRA) Martin Mudroch, správce muzea a kronikář města.

Díky exponátům návštěvníci poznají život na Svratecku v době protektorátu, seznámí se s událostmi, kterými žili tamní obyvatelé v té době. „Je tu třeba ukázka z pohřbu jednoho z členů SS, jenž ve Svratce žil. Z těch fotek až mrazí, protože jsou z 10. června 1942, kdy vypalovali Lidice. Máme tu také dopisy z koncentračního tábora od jednoho z obyvatel, bohužel včetně oznámení rodině o jeho úmrtí. Nebo třeba boty, které v rámci úspor měly dřevěné podrážky," představil některé vystavené předměty Martin Mudroch.

Pozornost poutá uniforma žijícího veterána druhé světové války, plukovníka Jana Velíka, na níž nechybí ani Řád bílého lva – nejvyšší státní vyznamenání.

Mladší přišli v pátek do muzea za poznáním, starší zavzpomínat. Mezi těmi druhými byl i novodobý výsadkář Jiří Kudrna. Na konci války mu bylo dvanáct let. „Pocházím z Herálce. Můj o deset let starší strýc mě vzal na motocykl a že pojedeme naproti Rusům. Tak jsme na jeho nablýskané zetce jeli na Svratku. Tady právě hořelo, projeli jsme nahoru na Svratouch a chtěli pokračovat na Krounu, protože tam projížděla Rudá armáda od Poličky na Ždírec a na Prahu. Jenže jsme tam nedojeli, na horním Svratouchu se strašně střílelo. Museli jsme to zabalit a jet domů," vyprávěl pamětník osvobozování. Své zážitky z války Jiří Kudrna sepsala a zájemci si je mohou přečíst v heráleckém zpravodaji.

Muzeum ve Svratce bude v sobotu 9. května otevřeno od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin, od neděle 10. května potom v otevírací době muzea, tedy o nedělích jen dopoledne, v červenci a v srpnu potom od úterý do neděle po celý den.