„Dostane se na zhruba pět set až šest set lidí. Nechceme tam žádnou tlačenici – důležité je, aby všichni dobře viděli,“ vyjádřil se organizátor Radomír Fiksa.

Průvod čertů s klasickými strašidelnými rakouskými krampus maskami proběhne ve sportovním areálu za žďárskou sokolovnou, která se nachází na Doležalově náměstí. Rohatí budou obcházet ovál, díky čemuž budou mít možnost si je prohlédnout všichni diváci shromáždění podél běžecké dráhy. Po skončení průvodu se s pekelníky budou moci zájemci třeba i vyfotit.

Farmářské trhy. Ilustrativní foto.
Povinnost EET farmářské trhy neovlivnila

„Bude se jednat o skupinu dvaceti čertů. Jsou to Češi, ale budou mít klasické rakouské krampus masky,“ popsal Radomír Fiksa s tím, že tuto sestavu možná doplní ještě několik místních čertů, kteří budou například držet hořící louče.

„Už jsem o tom slyšel, je super, že se něco takového bude konat zrovna ve Žďáře. Krampus průvody znám zatím jenom z videí na Youtube a líbí se mi to. Určitě se půjdu podívat, i když vstupné tedy zrovna nízké není. Snad to bude stát za to,“ nechal se slyšet Pavel Zelený ze Žďáru nad Sázavou. Za lístek zaplatí dospělí stokorunu, děti pak osmdesát korun. Akce začíná v půl šesté večer.

V případě, že by měl průvod krampus čertů ve městě úspěch, nevylučuje organizátor ani vytvoření nové žďárské tradice, větší rozsah akce nebo případně její přesun na větší prostor, například na ovál u zimního stadionu. Vstupenky mohou zájemci zakoupit v dětské herně Café&Play Tedýsek, která se nachází v Nádražní ulici 52 ve Žďáře.

Osm politiků z Kraje Vysočina se účastnilo netradiční předvolební debaty Deníku
Unikátní online reportáž: Politici z Vysočiny jeli Deník-Busem

Rakouský průvod čertů neboli Krampuslauf je tradiční slavnost pekelníků, ze kterých jde skutečně strach. Toto srocení čertů, ďáblů, čarodějnic a různých pekelných příšer je pro Rakušany symbolem začátku adventu. Průvody nebo běhy rachotících a hrůzostrašných bytostí tu mají více než pětisetletou tradici.