„Ke krajské dotaci ve výši 163 tisíc korun se nám nyní podařilo získat ještě 793 tisíc z dotačního programu Ministerstva vnitra," sdělil bystřický místostarosta Josef Vojta.

K dotaci Kraje Vysočina bystřická radnice přidá ještě 29 tisíc korun, u dotace z Ministerstva vnitra doplatí město ze svého 141 tisíc. V celkovém součtu se tak jedná o více než 1,1 korun, za něž Bystřice pořídí čtyři nové kamery se záznamem, úložiště dat a nechá upravit stávajících sedm kamer, které mají dosud výstup jen na web města.

První projekt, který podpořila dotace z Ministerstva vnitra, zahrnuje pořízení záznamového zařízení, tří nových kamerových bodů a integraci stávajících sedmi kamer do nového systému. Druhý projekt s finanční podporou kraje zahrnuje nákup čtvrté nové kamery. „Ta bude umístěna u polikliniky," přiblížila Alena Prudká z odboru správy majetku a investic bystřické radnice. Tři další nové kamerové body podle jejích slov najdou své místo v ulici Pod Kaštany, ve dvoře ZZN v ulici Zahradní a v Hornické ulici u Penny Marketu při výjezdu z města.

Výstup ze všech kamer bude směřován do bystřického obvodního policejního oddělení, protože město nedisponuje městskou policií. „Je to tak předjednáno. Samozřejmě víme, že není možné vyčlenit člověka, který by výstup z kamer na policejní stanici sledoval. Pokud ale ve městě dojde k nějaké trestné činnosti, policisté budou moci dohledat příslušný záznam," pravil starosta Bystřice Karel Pačiska.

Aktuálně ve městě funguje sedm on-line bodů bez možnosti záznamu. Obraz z kamer je vyveden na web města, kde jej může sledovat kdokoliv. Kamery zabírají náměstí od Staré radnice, náměstí od knihovny, prostor před domem s pečovatelskou službou, skatepark, atletický stadion, víceúčelové hřiště a průchod z náměstí k centrálnímu parkovišti.

Bystřice se o pořízení plnohodnotného kamerového systému snažila řadu let, nicméně dlouho neměla štěstí.

V letošním roce se bystřická radnice rozhodla požádat o peníze na dvou místech současně, aby měla větší šance na úspěch. „Žádost o finance na kamerový systém jsme rozdělili na dvě jedna šla na kraj, druhá na ministerstvo, a měli jsme štěstí v obou případech," konstatoval Pačiska. Radnice by se podle jeho tvrzení ale do postupného budování kamerového systému ve městě pustila, i kdyby ani letos dotační peníze nezískala. „K tomuto účelu máme v rozpočtu vyčleněno půl milionu korun," dodal bystřický starosta.

Zatímco kamery přímo ve městě Bystřičtí chtějí pořídit především proto, aby zaznamenávaly vandalské činy a kriminální činnost, ve druhé, zatím výhledové etapě, by rádi kamerový systém rozšířili i na výjezdy z města. První takovou „zkouškou" bude plánovaný bod u Penny Marketu. Tyto kamery by měly vyhovovat hlavně potřebám policie pro sledování pohybu aut.

Plnohodnotným kamerovým systémem v okrese disponují města, v nichž je městská policie, což je Žďár nad Sázavou, Nové Město na Moravě a Velké Meziříčí. Ve Velké Bíteši mají kamerový systém zorganizovaný tak, jak to chystají v Bystřici. „Kamerové body jsou vyvedeny na policejní stanici," řekl místostarosta Bíteše Tomáš Kučera.

Kamerové body

Aktuálně v Bystřici funguje sedm kamerových bodů, které však nedisponují záznamem, a výstup z nich je vyveden na webové stránky města. Tyto kamery zabírají Masarykovo náměstí od Staré radnice, Masarykovo náměstí od knihovny, prostor před domem s pečovatelskou službou v Hornické ulici, skatepark, atletický stadion,

víceúčelové hřiště a průchod z Masarykova náměstí k centrálnímu parkovišti.

Další čtyři kamerové body do konce roku přibudou k poliklinice, do ulice Pod Kaštany, do dvo-ra ZZN v ulici Zahradní a k Penny Marketu v Hornické ulici.

„O peníze jsme žádali několik let po sobě, ale vždy jsme byli odmítnuti s tím, že měs- to Bystřice má malou kriminalitu," poznamenal starosta Pačiska