Brady, který prošel nacistickými koncentračními tábory a přednáší o hrůzách holokaustu, uvedl, že Hrad ho o jeho vyznamenání informoval. V seznamu lidí, které má prezident vyznamenat 28. října, ale Brady podle Hermana i podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nyní není. Podle Hermana proto, že se přes protest prezidenta sešel tento týden s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hrad Hermanovo tvrzení popírá. Premiér vyzval Zemana, aby se zachoval jako státník a Bradyho vyznamenal. Jinak bude podle Sobotky z letošního 28. října festival hradní malosti a české rozhádanosti.

Někteří politici kvůli chování Hradu kolem vyznamenání Bradyho nepřijdou 28. října na slavnostní večer na Pražském hradě. Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) organizuje alternativní akci na Staroměstské náměstí.

Brady žije v Torontu. Do Kanady emigroval v roce 1949. Přežil deportaci do Terezína, Osvětimi i pracovní tábor. Na sklonku války uprchl z pochodu smrti. Český Senát navrhl Bradyho na státní vyznamenání už v červnu 2013. V srpnu téhož roku ho nominovala i Poslanecká sněmovna, a to na udělení Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Návrh, kterému prezident Zeman nevyhověl, zákonodárci neúspěšně opakovali i v roce 2014 a Bradyho navrhli i letos.