„Místo činu policisté ohledali, vše zadokumentovali a provedli v lokalitě šetření. Dále zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a poškozování cizí věci,“ informoval Martin Hron z oddělení tisku a prevence krajské policie.

Strážci zákona vlastníkům rekreačních nemovitostí doporučují, aby nepodceňovali opatření, jež slouží jako prevence před vloupáním. Ideální je podle nich objekt důkladně zabezpečit, a to nejlépe mechanicky i elektronicky, a nenechávat uvnitř žádné cennosti. Pomoci mohou také nepravidelné návštěvy.

Úpravy dálnice D1 na úseku mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Ilustrační snímek
Provoz na D1 na Vysočině omezily opravy a odstraňování svodidel

„I přes zimní období je vhodné jednou za čas zkontrolovat chatu nebo chalupu. Odklizený sníh či shrabané listí nevzbuzuje dojem opuštěnosti objektu a pachatele mohou odradit,“ přiblížil Martin Hron. Ten rovněž apeluje, aby si lidé všímali okolí – například pohybu neznámých osob nebo aut. Mnozí pachatelé si totiž svůj cíl nejprve vytipují.

Případné násilné vniknutí do nemovitosti by lidé měli okamžitě nahlásit a před příjezdem policie rozhodně nevstupovat dovnitř budovy. „Pachatel by ještě mohl být uvnitř a fyzicky někoho napadnout. Také by mohlo dojít ke zničení stop, jež po sobě zloděj zanechal. Je také vhodné mít od svých věcí faktury, fotografie a výrobní čísla, která pak můžou usnadnit následné pátraní,“ dodal Martin Hron.