„Jedná se již o třetí ročník tohoto projektu. A těší nás, že se do hlasování zapojuje čím dál více lidí - je vidět, že si na projekt veřejnost již zvykla. Letos bylo odevzdáno celkem 841 platných hlasovacích lístků, což je výrazně víc než v předešlých letech,“ uvedl Martin Mrkos, starosta Žďáru nad Sázavou.

Vítězná úprava veřejného prostoru v ulici Bratří Čapků získala s velkým náskokem 589 hlasů. Díky nim vznikne příští rok v lokalitě mezi paneláky dětské hřiště s herními, převážně dřevěnými a lanovými prvky. Druhý projekt v pořadí – rekonstrukce sportovního hřiště v Polní ulici poblíž Zelené hory, obdržel od zapojených občanů 276 hlasů.

Jejich přičiněním bude následující rok dáno do pořádku sportoviště, kde si budou moci zájemci zahrát například fotbal, volejbal, tenis nebo basketbal. „Jsem za to moc ráda. Jako děti jsme se tady věnovaly vybíjené, volejbalu, nohejbalu a dalším hrám, ale postupem času hřiště zarostlo trávou, bylo po dešti kvůli nerovnostem plné louží a dnes už si na něj nikdo ani nevzpomene. Přitom je to škoda – jedná se o hezké, klidné a bezpečné místo. Pokud projde rekonstrukcí, ráda jej budu se svými dětmi využívat. Ostatně celá naše rodina se také zapojila do hlasování,“ nechala se slyšet Jana Matoušková ze žďárské čtvrti Vysočany.

Vánoční strom byl zatím rozsvícen pouze na zkoušku.
V Novém Městě už začaly Vánoce

Letos bylo do participativního rozpočtu přihlášeno celkem šest projektů, podpořeny pak byly dva s největším počtem hlasů. Ale ani návrhy, jež tentokrát neuspěly, nepůjdou automaticky „k ledu“. „Budeme se snažit najít pro ně v budoucnu v rozpočtu města místo,“ dodal žďárský místostarosta Josef Klement.