„Nabídka nás moc potěšila. Nevyšly nám bohužel hory, takže nám to velice pomohlo. Přijeli jsme s dvanácti dětmi, nejmladšímu je dva a tři čtvrtě roku a nejstaršímu bude sedmnáct let," řekla vychovatelka Marcela Dobrá, které její svěřenci neřeknou jinak, než „teto".

Děti se do Žďáru nad Sázavou dostaly díky spojení tří společností – Žďárského průvodce, dopravní firmy Zdar a Modelového království Žďár.

„Napadlo nás, že bychom mohli dětem z dětského domova udělat hezký den. Zdar poskytl dopravu a děti se tak dostaly k nám na interaktivní výstavu, na které se mohou zábavnou formou dozvědět mnohé zajímavé informace o lidském těle. Vstupné měly samozřejmě zdarma," vysvětlil Lukáš Mokrý ze Žďárského průvodce.

Hry a klamy

Výstavy Hry a klamy si děti doopravdy užívaly a to hlavně proto, že dotýkání se exponátů je tam nejen dovoleno, ale dokonce přikázáno. Návštěvníci se pobaví, ale i poučí. Mohou si rozložit a zase zpět složit model lidského těla, vyzkoušet si, jaké je to usednout na stoličku pobitou hřebíky, pohrát si s plazmovou koulí nebo si „zajezdit" na lyžích pro dva. „U nich jde hlavně o správnou koordinaci pohybů, není to tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Hodně lidí při tom padá," usmál se Lukáš Mokrý.

Jedním z nejoblíbenějších exponátů je takzvaný otisk lidského těla, který si nenechaly ujít ani děti z dětského domova. Vyzkoušely si ale i mnohé další vystavované předměty, nevynechaly snad ani jediný. „Je velice hezké, jak si děti z dětského domova navzájem u exponátů pomáhají. Starší ty mladší přizvednou, aby si také mohly všechno prohlédnout. Tohle tu moc často nevidíme, většinou se děti spíš pošťuchují a přetahují," pochválil malé návštěvníky Lukáš Mokrý.

Děti s „tetami" se poté vydaly do žďárského kulturního domu prohlédnout si obří modelové kolejiště. „Otevřeli jsme speciálně jenom pro ně, pro veřejnost máme zrovna zavřeno. Se Zdarem a Žďárským průvodcem jsme se domluvili na užší spolupráci a tohle je první taková akce," řekl Radislav Wimmer předseda Občanského sdružení Modelové království Žďár a hlavní organizátor a sponzor tohoto projektu.

A první taková akce to byla i pro děti z dětského domova a jejich „tety". „Se Zdarem spolupracujeme už déle, jezdíme k nim na Dny otevřených dveří a občas nám zajišťují převoz. Výstavy a modelového království jsme si ale užili poprvé," potvrdila Marcela Dobrá.