Děti ve věku od 6 do 15 let cestují veřejnými prostředky za poloviční jízdné s tím, že ty deseti až patnáctileté musí podle cenového výměru Ministerstva financí předložit na žádost dopravce při nákupu jízdenky průkaz, který je opravňuje získat tuto slevu. „A k tomuto účelu může posloužit také dětský cestovní pas. Je na něm jak fotografie dítěte, tak jeho datum narození a samozřejmě jméno. Což zápis v dokladech rodičů, kartička zdravotní pojišťovny nebo rodný list nesplňují," vyjádřil se Petr Šťáhlavský, tiskový mluvčí Českých drah (ČD).

Podotkl, že na železnici lze ke stejnému účelu využít průkazy vystavené různými autobusovými přepravci. „Bohužel se stává, především u lidí cestujících veřejnou dopravou méně často, že děti starší deseti let nemohou prokázat svůj věk, a v takovém případě musí uhradit plné jízdné," dodal mluvčí drah.

Totéž potvrdila odborná referentka dopravy žďárské společnosti ZDAR Jaroslava Zichová. Podle jejích slov se průkazy mezi jednotlivými dopravci uznávají. „K prokázání věku lze použít tedy i dětský cestovní pas," sdělila Zichová.

„Autobusem či vlakem jezdíme jako rodina sporadicky, takže pas k ověření věku naší třináctileté dcery asi nevyužijeme. V každém případě je dobré, že to takhle funguje. Když už má někdo jednou tento doklad doma a cestují často na výlety, nemusí obstarávat jiný u dopravce," myslí si Eva Dvořáčková ze Žďáru.

Cestovní pas pro děti od 0 do 15 let je nutný na základě nařízení Evropské unie při opuštění státních hranic. Platnost dokumentu je pět let a vyřízení stojí 100 korun.

„Věk dětí nijak neprověřujeme. Když řeknou, že jim ještě není patnáct let, a nemají občanský průkaz, tak jim věříme. Nemáme s podvody problémy," uvedl Karel Vidlák, správce koupaliště Palouky ve Velkém Meziříčí. Nižší vstupné od návštěvníků do 15 let vybírají také například do expozic zámku ve Žďáře nad Sázavou. I tam při prodeji lístků dětem důvěřují.