„Pracujeme oba. Nesehnat pro synka ve školce místo, tak nevím. Babičky také pracují, a soukromé hlídání? Na to by snad padl celý ten jeden plat," svěřila se maminka ze Žďáru, jež si nepřála být jmenována.

Letos se dramatická situace kolem dostatku míst v mateřinkách nečeká. Přesná čísla ale vedoucí ještě neznají, ve většině se zápis pro školní rok 2013/2014 teprve bude konat. Proběhl už ale třeba v Novém Městě na Moravě. Kapacitu 325 míst naplní skoro přesně.

„Máme volných pár míst ve školce ve Slavkovicích, ostatní jsou obsazené," přiblížila ředitelka novoměstských mateřských škol Ivana Buchtová. Jako loni mohli vyhovět všem žádostem. „Loni jsme tedy malý převis zaznamenali, dvě děti jsme hned nemohli vzít. Umístili jsme je ale během roku. Pár míst se uvolnilo – rodiny se odstěhovaly," uvedla ředitelka. „Vycházíme rodičům vstříc, jak to jde, umím si tu situaci představit," dodala Ivana Buchtová. Podobně se snaží rodičům pomoci i ostatní mateřinky.

Plný stav mají podle ředitelky Jiřiny Janíkové i školky ve Velké Bíteši. „Letos bude jediným naším kritériem věk dítěte – tři roky. Čím starší dítě, tím větší bude šance na přijetí," uvedla Janíková.

Naplněná kapacita

Žďárské mateřské školy se mohou starat o 698 dětí, největší převis měly v roce 2007. Město ale nedostatek míst nyní řešit nemusí. „Školka v Okružní ulici byla jeden čas nevyužívaná, ale asi čtvrtým rokem je opět v provozu. Máme školky až na pár míst naplněné," vysvětlila Milada Vránková, ředitelka Mateřské školy Žďár nad Sázavou.

„Snažíme se vyjít rodičům vstříc. Chceme, aby uvedli do žádosti alespoň tři školky, jež by jim vyhovovaly nejvíce, a podle toho se pak snažíme děti umístit," dodala Milada Vránková.

I Velké Meziříčí školky rozšířilo, v roce 2010 tam otevřeli dvě nové třídy v Oslavické ulici. Meziříčské mateřinky nyní pojmou celkem 412 dětí. „I tak byl loni velký převis. Letos ale odchází do škol více dětí, takže to vypadá, že se ‚vejdeme'," pověděla ředitelka zařízení Božena Suchánková.

Podle Milady Vránkové může začít přibývat žádostí o umístění dětí mladších tří let. Školky ale na péči o jeselské děti nejsou vybavené. Nyní přijmou občas předškoláčka alespoň 2,5 roku starého, pokud je dítě schopno plnit daný vzdělávací program.