„Zákaz návštěv na jednotkách intenzivní péče chirurgického a interního oddělení a také na ARO platí i nadále, a to až do odvolání," potvrdil mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl. Jak dlouho ještě návštěvy do některých nemocničních oddělení nebudou smět, to se rozhodne podle aktuální situace v nadcházejícím týdnu.

„Možná ani nebudeme čekat celý další týden na nové výsledky nemocnosti, ale domluvíme se s nemocnicí ještě během příštího týdne," informovala vedoucí epidemiologického oddělení žďárského územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Za uplynulý týden ve žďárském okrese onemocnělo v přepočtu na sto tisíc obyvatel celkem 1 503 lidí. O týden dříve jich bylo 1 729.

Domov v Moravci

„Jde o přibližně osmiprocentní pokles nemocnosti, ale není to spojeno jen s jarními prázdninami, které v tomto týdnu školáci měli. Pokles počtu nemocných jsme zaznamenali ve všech věkových kategoriích, tedy i u dospělých a seniorů," sdělila Mašová.

Nejvíce postiženou věkovou kategorií jsou již tradičně malé děti do pěti let věku, kterých je momentálně mezi nemocnými na Žďársku asi tři a půl tisíce. Chřipka a jí podobná onemocnění sužují například také asi sedmnáct stovek školáků a stejný počet adolescentů.

Zatím v okrese v souvislosti s postupující chřipkou nebyla uzavřena žádná škola a návštěvy byly s odkazem na vyšší výskyt nemoci zakázány jenom v Charitním domově pro seniory v Moravci na Velkomeziříčsku. „Tento zákaz platí, žádné další zařízení nás dosud v souvislosti s vyhlášením zákazu návštěv nekontaktovalo. Uvidíme, jak se bude epidemiologická situace vyvíjet v příštím týdnu, až se děti po prázdninách vrátí do škol," dodala Mašová.

Na Vysočině celkem chřipkových onemocnění oproti minulému týdnu přibylo. Nejvíce nemocných je na Havlíčkobrodsku, nejrychlejší šíření chorob zaznamenali hygienici na Jihlavsku. V celém Kraji Vysočina evidují 1 669 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.