Kvůli komplikacím musela být v minulých týdnech na jednotkách intenzivní péče či na oddělení anesteziologicko- -resuscitačním hospitalizována více než desítka pacientů. Nejčastěji se u nich vlivem chřipky rozvinul zápal plic a poté dechové selhání.

Chronické nemoci

„Nemocní obvykle trpěli dalšími chronickými onemocněními a chřipka jejich zdravotní stav zásadně zhoršila," poznamenal primář.

Jedna pacientka zemřela v důsledku komplikací, které virus chřipky vyvolal v souvislosti s jejími dalšími závažnými interními onemocněními. Jak u ní, tak i u většiny dalších hospitalizovaných byl prokázán chřipkový virus A (H1N1), takzvaná prasečí chřipka, u které byl zaznamenán horší průběh a častější závažné komplikace.

Podle aktuálních informací bylo v předchozím týdnu na Žďársku zaznamenáno v přepočtu 1411 nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou na sto tisíc obyvatel. Týden předtím to bylo 1450 nemocných a ještě o týden dříve se jednalo o epidemii – epidemiologové hlásili 1831 nemocných na sto tisíc obyvatel.

„Chřipková epidemie je v současné době na ústupu," uvedla vedoucí epidemiologického oddělení žďárského územního pracoviště krajské hygienické stanice Renée Mašová.

Ačkoliv nemocných výrazně ubylo, riziko chřipky hrozí stále, a to především lidem oslabeným dalšími nemocemi. Nejčastěji se virus přenáší v místech se značnou koncentrací osob, například při společenských akcích či v hromadné dopravě, ve školních kolektivech a rovněž v domácnostech.

„Vypadá to, že nejhorší je nyní za námi, ovšem i tak se ještě dají předpokládat jednotlivé závažné případy nemoci, které si vyžádají hospitalizaci pacienta," dodal primář Šťastník.