Příznivci chovatelství letos mohou na Výstavě Vysočiny obdivovat více než tři tisíce druhů zvířat asi 250 vystavovatelů z celé republiky.


Stovky návštěvníků si jenom za sobotu prohlédly řadu holubů, slepic, hus, kachen či králíků a morčat. Nechyběly ale ani pakobylky, strašilky nebo akvarijní rybičky. „Úplnou raritou je však expozice slepic sebritek. Tento druh byl uznán na mezinárodním zasedání Evropského svazu chovatelů teprve v září.

Barevný ráz je definován jako smetanově bílý hnědě lemovaný. Poznají se podle toho, že kohouti nemají klasické kohoutí opeření a podobají se slepicím,“ řekla za organizátory Iveta Prombergerová.


Chovatelství má v Bohdalově mnohaletou tradici. Zájem o tento koníček projevuje i tamní mládež. „Kromě toho, že chováme zvířata, přispíváme i do Chovatelského magazínu. Ozývají se nám naši vrstevníci z celé republiky, kteří chtějí do tohoto měsíčníku také psát. Zaběhnutá spolupráce nám už funguje se čtrnáctiletým Pavlem Dvořákem z Tábora,“ přiblížila jedna z redaktorek, šestnáctiletá Michaela Bradáčová.


Výstavu Vysočiny je možné v Bohdalově navštívit ještě v neděli 5. října, a to mezi 8. a 15. hodinou.