„Ve žďárském okrese jsou dvě. Na Bystřicku podél řeky Svratky a v okolí přehrady ve Víru směrem na Brněnsko a na Velkomeziříčsku kolem řek Oslavy a Balinky," přiblížila vedoucí žďárské epidemiologie územního pracoviště Krajské hygienické stanice ve Žďáře nad Sázavou Renée Mašová.

Jedinou účinnou obranou proti klíšťové encefalitidě je očkování. Dosud je proočkovanost české populace vzhledem k jiným evropským zemím nízká. Na nadstandardní očkování přispívají některé zdravotní pojišťovny. Očkování se skládá ze tří dávek, pak se pravidelně přeočkovává po třech, anebo po pěti letech, což se odvíjí od věku očkovaného. Jedna dávka vyjde i s aplikací vychází zhruba na osm či devět stovek. „Po první dávce následuje za jeden až tři měsíce další, přeočkování se pak provádí po devíti až dvanácti měsících po druhé dávce," vyjádřil se lékař žďárského očkovacího centra pracovní a cestovní medicíny v objektu žďárské hygienické stanice Miroslav Kříž.

„Po druhé dávce je v organismu hladina protilátek proti viru 97 až 98 procent, po třetí dávce je to 99 procent a přetrvá minimálně tři roky. Většinou se ale pravidelné přeočkování jednou dávkou vakcíny provádí po pěti letech," uvedl lékař.

Ačkoliv chladné měsíce roku jsou pro očkování nejvhodnější, protože klíšťata se v přírodě nevyskytují, a člověk se tak mezi první a druhou dávkou nemá možnost s virem setkat, v případě potřeby se zrychlené schéma očkování provádí po celý rok. „Při zrychleném očkování se druhá dávka aplikuje po dvou týdnech po první, třetí od pěti měsíců do jednoho roku po druhé injekci," dodal Kříž.

Víte, že?

Klíšťová encefalitida se zpočátku jeví jako chřipka. K prvním příznakům asi do tří týdnů po přisátí infikovaného klíštěte patří teplota, nevolnost, bolest hlavy a kloubů. Po odeznění přichází druhá fáze onemocnění s vysokými horečkami, bolestmi hlavy, zvracením zatuhnutím šíje či poruchami orientace. To se už neobejde bez hospitalizace a následně i dlouhé rekonvalescence. Některý postižený může skončit doživotně upoutaný na invalidní vozík, výjimkou nejsou neurologické potíže, jako třeba chronické bolesti hlavy, obrny končetin, poruchy spánku a deprese.