Akci, kde se sešly na čtyři stovky lékařů, zaštiťovala Česká chirurgická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a Slovenská chirurgická spoločnosť. Po odborné stránce setkání zajistil pořadatel emeritní primář novoměstské chirurgie a předseda Spolku lékařů v Novém Městě na Moravě Jiří Šustáček.

„Věřím a doufám, že chirurgie byla, je a snad také bude pro všechny, kteří se tímto oborem zabývají, otázkou entuziasmu, lásky k oboru, osobní obětavosti, soustavného vzdělávání, etického přístupu k nemocným a současně vysoce stavovského a kolegiálního vztahu mezi chirurgy a jejich spolupracovníky," vyjádřil se Jiří Šustáček.

Odborný program ve Skalském dvoře byl rozdělen na chirurgickou a traumatologickou část. Letošní chirurgická témata se týkala například komplikací miniinvazivních metod či chirurgie ruky. Traumatologická část programu se zabývala možnostmi hřebování a dlahování, novinkami v osteonsyntéze a tupým poraněním dutiny břišní.

Mezi přednášejícími se v letošním roce nestihl objevit profesor Pavel Pafko, do roku 2010 přednosta III. chirurgické kliniky 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol, nyní tamní emeritní přednosta. Ten bývá pravidelným účastníkem setkání.

Ve Skalském dvoře ve čtvrtek i v pátek nechyběly ani workshopy a představení různých chirurgických nástrojů. Generálním partnerem setkání chirurgů se stal tradiční výrobce lékařských nástrojů novoměstská firma Medin. „Snažíme se sortiment služeb a výrobků přizpůsobovat aktuálním požadavkům zdravotnického trhu. Všechny naše aktivity, jak doufáme, povedou ke zlepšení obslužnosti spolupracujících pracovišť, jejichž zástupci se s námi na dalších ročnících setkání chirurgů mohou podělit o zkušenosti i výsledky své práce," vyjádřil se generální ředitel společnosti Medin Milan Ettel.

Kromě odborné část programu si čeští a slovenští chirurgové i letos dopřáli kulturní vložku, a to v podobě čtvrtečního recitálu herce Jana Kačera, který se uskutečnil ve sklářské huti Svoboda AGS v Karlově.