Černý je poslancem od roku 1998. „Už delší dobu plánuji, že toto volební období bude to poslední. A moje rozhodnutí je jednoznačné a nezvratné," potvrdil Karel Černý. Svou roli v rozhodování poslance ze Žďárska sehrála také rodina. „I to je jeden z důvodů, proč chci skončit," podotkl Karel Černý.

Podle Černého právě nyní nastala situace, kdy je čas na změnu. „Přece jen jsem ve Sněmovně už páté období a vždycky je lepší, když na to člověk přijde sám. Já bych se nyní chtěl více věnovat psaní a popřípadě i vydávání knížek," prozradil Karel Černý, který je autorem či spoluautorem několika desítek publikací. Velká část z nich je zaměřena na československé letce a na legionáře. Nechybí ale ani místopisné publikace. „Kdysi jsme s Vladimírem Cisárem začali dělat knížky o regionálních železnicích, k něčemu podobnému se možná v budoucnosti vrátím," řekl Karel Černý.

Možnost další spolupráce nevylučuje ani historik Vladimír Cisár. „Karel Černý byl vždycky pracovitý, bavilo ho to. Dělali jsme spolu několik knížek, pak naše spolupráce trochu upadla, měl moc práce jinde. Je ale možné, že na předchozí práci navážeme," vyjádřil se bystřický historik.

„Karel za mnou chodil ještě coby student gymnázia, když jsem pracoval ve žďárském muzeu. Známe se už velice dlouho. Naše publikační spolupráce vznikla díky tomu, že jsme sehnali hezké staré fotky železné dráhy. Slovo dalo slovo a rozhodli jsme se je vydat knižně s nějakými kratšími texty. Chtěli jsme, aby to bylo i cenově dostupné a to se povedlo," dodal Cisár.