„Dárcovství krve je záslužná věc. A proto se centrum Eden rozhodlo, že podpoří tuto činnost. Dárcům krve věnujeme volné vstupenky a slevy na vstupné. Ti pak mohou navštívit a prohlédnout si areál centra v běžné otevírací době nebo při některé z akcí, které pořádáme,“ sdělila marketingová manažerka Edenu Jana Trávníčková.

Dárci krve jsou odměňováni podle počtu odběrů. Dostávají celoroční, nebo jednorázovou volnou vstupenku, kterou jim předají přímo na hematologicko-transfúzním oddělení novoměstské nemocnice. Anebo mohou podle vyjádření Trávníčkové po předložení průkazky dárce krve na pokladně centra Eden obdržet dvacetiprocentní slevu na vstupném. „Platnost vstupenek je až do konce tohoto roku. Ale i v příštím roce bychom chtěli v započaté spolupráci s nemocnicí v Novém Městě na Moravě pokračovat,“ dodala ještě Jana Trávníčková.

3296622

K již tradičnímu partnerovi zmiňované transfúzní stanice patří Westernové městečko Šiklův Mlýn. To každoročně nabízí volné VIP vstupenky pro dárce krve. Jedná se o jednodenní vstupenku pro jednu osobu, při vstupu do areálu je ovšem nutné předložit průkaz dobrovolného dárce krve. Myšlenka projektu „Šiklův mlýn dárcům krve“ podporující dárcovství krve v České republice vznikla již v roce 2002.

Transfúzní oddělení disponuje stabilní dárcovskou základnu. V letošním roce doposud obdrželo bronzovou medaili Jana Jánského 29 dárců, stříbrnou 22 a zlatou, která se uděluje za 40 odběrů, třináct dárců. Ke konci června navíc evidují tři držitele Zlatého kříže třetího stupně, tito darovali krev celkem osmdesátkrát. V průběhu prázdnin stanice odbaví cirka 500 dárců krve.