Počínaje polednem totiž skončí čtvrt roku trvající uzavírka ulice Žižkova a části ulice Brodská.

Rekonstrukce obou ulic, jež jsou hlavní příjezdovou cestou na žďárská sídliště Stalingrad a Klafar a také hlavním tahem na Havlíčkův Brod, byla dokončena bezmála tři týdny před plánovaným termínem.

„Jsem moc ráda, že už to je konečně hotové. Teď mi již cesta přes město domů na Stalingrad nebude trvat půl hodiny a nestrávím spoustu času v nekonečných a stresujících kolonách," vyjádřila se Hana Michalová ze Žďáru nad Sázavou s tím, že před uzavírkou jí průjezd městem ve směru od Ždírce nad Doubravou na domovské sídliště zabral maximálně deset minut. Z ukončení dlouhé rekonstrukce se radují rovněž „nemotorizovaní" obyvatelé Stalingradu.

„Provoz tu byl během těch tří měsíců opravdu hrozný. Obzvláště teď po uzavření křižovatky ulic Brodská a Revoluční. Řidiči si cestu snažili zkrátit přes sídliště, takže tam, kde dřív projeli jenom místní, jezdilo nyní jedno auto za druhým. Raději jsme ani nepouštěli děti ven před dům," postěžoval si Jaroslav Sláma, jenž na sídlišti bydlí.

Zprůjezdnění opravených úseků silnice I/19 Žižkovy a Brodské ulice se týká i autobusové přepravy. Již od středečního rána je opět linkou 4C obsluhována zastávka městské hromadné dopravy Brodská, obchodní domy, která byla předtím přesunutá na ulici Revoluční nad cukrárnu, a také zastávka Okružní, horní.

Linkové autobusy středečním ránem počínaje znovu zastavují na stanovišti Brodská, lékárna.

„Do normálního režimu se pak městská hromadná doprava i linkové spoje zcela vrátí od pondělí 1. října. Je to změna, kterou není možné provést ze dne na den," uvedl žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Zatímco pro letošek si mohou šoféři od velkých uzavírek ve městě již oddechnout, příští rok je čeká skutečné „dopravní peklo". Ve Žďáře jsou totiž předběžně naplánovány rekonstrukce hned několika frekventovaných komunikací.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chce například příští rok opravovat ulici Dolní, konkrétně úsek silnice I/37 od mostu na Libušíně až ke světelné křižovatce u České pojišťovny.

„Tato uzavírka bude jenom částečná a potrvá kolem čtyř týdnů. K úplnému uzavření dojde jen na pár dní," uvedla žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Následovat má úsek komunikace I/37, konkrétně od kruhového objezdu u pekárny Enpeka až k okružní křižovatce na výjezdu z průmyslové zóny. V tomto případě rekonstrukce potrvá kolem tří týdnů.

„Jihlavské ŘSD chce opravovat rovněž celý průtah městem, kde je ale potřeba nejprve provést rekonstrukci kanalizace sítě jsou tam už ve skutečně špatném stavu. Musí se také konečně vyřešit dlouho diskutovaný průjezd náměstím pro cyklisty," podotkla Dagmar Zvěřinová s tím, že tato náročná akce s sebou ponese uzavírku hlavního průtahu městem přes náměstí na zhruba dva až tři měsíce, což bude pro motoristy opět velmi náročné.

-----------------

Co se opraví v příštím roce?

Pro rok 2013 jsou předběžně naplánovány rekonstrukce těchto komunikací ve Žďáře nad Sázavou:

silnice I/37, ulice Dolní, od mostu přes potok Staviště na Libušíně až po světelnou křižovatku u České pojišťovny a Domu kultury

- silnice I/37, ulice Brněnská, od kruhového objezdu u pekárny Enpeka k okružní křižovatce na výjezdu z města u průmyslové zóny

- silnice I/37, ulice Horní, náměstí Republiky, Havlíčkovo náměstí, hlavní průtah městem od světelné křižovatky u obchodního centra Convent až ke světlené křižovatce u Domu kultury

V roce 2013 začne ve Žďáře rovněž výstavba místní komunikace a mostu na sídliště Klafar. Propojka povede od křižovatky ulic Dolní, Wonkova a Jungmannova přes parkoviště u sportovní haly a dětské dopravní hřiště. Tam překoná řeku Sázavu a skončí na sídlišti Klafar.